Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Мужність і слава

РАТАУ

Людина в респіраторі піднімається на бронетранспортер, який прямує до четвертого енергоблока. Стомлене обличчя молодого лейтенанта в міліцейській формі. Готовий до найрішучіших дій наряд пожежників – колеги й товариші тих, хто був у першій шерензі і ціною свого життя запобіг поширенню біди. Такими зафіксувала їх фотокамера. І хто сказав, що вона байдужа? Сотні фотодокументів, які свідчать про подвиг пожежників і водіїв, міліціонерів і будівельників, представників багатьох інших професій, стали експонатами музею «Пам’яті мужності і слави», що відкрився в будинку управління пожежної охорони Київського обласного УВС.

Не можна без хвилювання дивитись на фотографії, які повертають нас у торішню весну – весну тривог і мужності. Зруйнований вибухом енергоблок, евакуація, боротьба з невидимим, але підступним ворогом, бойові листки, як найяскравіші свідчення битви. А в центрі експозиції – портрети перших пожежників, які прийняли на себе удар ядерної стихії. І вирізьблені на стіні слова з листа в газету «Правда» співробітників пожежної охорони і працівників Чорнобильської АЕС: «Аварія на Чорнобильській АЕС показала, скільки лиха людям може завдати енергія атома, що вийшла з-під контролю. Нехай же наша біда стане набатним дзвоном, який розбудить розум усіх людей світу і не дозволить викорис. тати енергію атома на біду людства…»

Цю думку підкреслювали у своїх виступах на урочистих зборах, присвячених Дню Перемоги і відкриттю музею. перший секретар Київського обкому партії Г.І.Ревенко, Герой Радянського Союзу підполковник внутрішньої служби Л.П.Телятников, робітник Чорнобильської АЕС М.Ф.Горбаченко та інші.

На зборах були присутні завідуючий відділом адміністративних органів ЦК Компартії України А.С.Чумак, керівники ряду міністерств і відомств республіки.

Прапор комунізму, 1987 р., 12.05, № 108 (2807).