Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Вертодром для Славутича

Євг.Булатов. (РАТАУ)

Лише тридцять хвилин потрібно буде в недалекому майбутньому, щоб потрапити з Києва у Славутич – нове місто, яке будується для енергетиків Чорнобильської АЕС. Сполучення тут здійснюватиметься вертольотами. Кожен з них зможе перевозити за один рейс двадцять вісім пасажирів. Базою для гвинтокрилих машин стане вертодром, проект якого в стислі строки, за півтора місяця замість року, виконали спеціалісти Українського філіалу Державного проектно-розвідувального і науково-дослідного інституту «Аеропроект».

– Хоч обласні центри Чернігів, Житомир, та й столиця республіки розташовані неподалік від Славутича, проектувальники передбачили для нового міста і повітряні ворота, – говорить головний інженер проекту Г.І.Пеліхов. – Однак створювати тут аеропорт недоцільно і нерентабельно. Інша справа – вертодром. Машини, які базуються на ньому, зможуть і термінові вантажі перевозити в будь-яких напрямах, і людей – кого на зміну на АЕС, а кого, як «повітряні таксі», у великі аеропорти України. До того ж не потрібні довгі злітно-посадочні смуги, багато специфічних служб, обов’язкових для аеродромів.

Повітряні траси зв’яжуть нове місто з Києвом, Черніговом і Прип’яттю, а електроніка дасть змогу здійснювати польоти і вночі, і в складних метеоумовах.

Київська правда, 1987 р., 14.05, № 111 (18896).