Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Підгаєцькі пакти між Яном Собєським і солтаном Калгою

від 16 жовтня 1667 року

Позаяк його милість солтан Керим Герей калга увійшов сюди, в держави його королівської милости і Речі Посполитої, з військами кримськими, ногайськими, буджацькими, білогородськими не з иншим наміром, лише з тим, щоб постановити й підтвердити давні пакти, за багато років перед тим утверджені з його милістю королем і Річчю Посполитою іменем теперішнього його милости хана, його наступника, також і цілого Криму, а особливо ті, які недавно постали з його милістю ханом та з Іслан-Гереєм, що пішов з цього світу, як і наступником його, ханом, його милістю Мехмет Гереєм, отож, зійшовшись між собою тут, під Підгайцями, його милість пан гетьман від імени його милости короля й цілої Річі Посполитої та його милість солтан іменем його милости теперішнього хана і його наступника на потім, як і цілого Криму, і всіх їхніх милостей, присягалися, вмовившись разом, до вічної приязні і на вічно нерозривний мир.

Підгаєцькі пакти 1667 р., арк. 1 Підгаєцькі пакти 1667 р., арк. 2 Підгаєцькі пакти 1667 р., арк. 3

По-перше, все, що тільки сталося поміж обома народами, як у минулу зиму, так і в теперішні часи, пустили у вічну непам’ять, віддавши те на таємний суд Божий. А щоб не доходило в подальшому до такого розірвання приязні, його милість пан гетьман вимагає під присягою, що, коли б мали заходити коли-небудь і які-небудь оказії, незгоди або претензії поміж згаданими державами, має вирішуватися це через послів, і до їхнього повернення все повинно лишатися у спокої, і не повинні виявлятися знаки неприязні.

А що його милість солтан обіцяє й присягається іменем його милости теперішнього хана і його наступників, як і цілого Криму, бути ворогом ворогів його королівської милости і Речі Посполитої, ставати з військами, яких його королівська милість та Річ Посполита потребуватиме на будь-яку послугу Речі Посполитої, то навзаєм і його милість гетьман обіцяє й забезпечує іменем його королівської милости й Речі Посполитої віддавати подарунки і, згідно з давніми звичаями, що належать їхнім милостям ханам і кримським ордам, починаючи від того поприсяження обопільної дружби. На знак того й задля вічної приязни з його милістю ханом і цілим Кримом він ординує при його милості солтані і своїх людей, щоб перебували біля його милости хана, – вони так довго мають там залишатися, доки не повернеться до його милости хана посол, виправлений на сейм за подарунками. Зате його милість хан не посилатиме без відома й приязної волі його королівської милости та цілої Речі Посполитої жодних військ в Україну і в держави його королівської милости. А що деякі орди буджацькі, білогородські, також ногайці й немала частина оракулів, візабетелів не визнають себе в послушенстві його милости хана, то й тоді його милість солтан убезпечує його милість пана гетьмана й упевнює, що коли б згадані свавільні орди входили малими чи також великими купами в держави його королівської милости, то його милість солтан іменем його милости хана обіцяє їх присмиряти, жодної не виказуючи протекції і не допускаючи з’єднуватися з ними своїм військам.

Оскільки на прохання його милости хана і солтана калги його королівська милість і Річ Посполита приймає козаків до ласки, як своїх власних підданих, аби задовольнялися вони тим, що їм декларуватиметься призначеною від його королівської милости комісією, то хай ствердять свою покірність у тому присягою. Обіцяє його милість солтан для утвердження грунтовнішої приязні і братерської вірности справити у його милості хана, щоб в’язнів, побраних під Браїловом, тобто пана Маховського й инших, які вже відзиваються й відзиватимуться, його милість хан повернув до Польщі, а його милість пан гетьман навзаєм обіцяє випросити у його королівської милости, щоб той на знак щирого братерства з його милістю ханом наказав випустити на волю татар, різночасово побраних в ув’язнення.

Його милість солтан убезпечує, що він з усіма ордами правдиво обіцяє його милості панові гетьману – як з цього місця, так і повертаючись до Криму, – не дозволить він чинити зі свого відома жодних набігів у будь-який бік і взагалі закаже, аби не ходили; свавільників же своїх звелить громити і на знак грунтовнішого братерства має ствердити те присягою. На що для кращої віри з підписом рук наших притискаємо й печатку.

Даний під Підгайцями жовтня 16 дня 1667 року

Гіт Герей, солтан; калга Керим Герей, солтан великих орд кримських; Якки Герей; Гем Герей; Сирам-бей; мурза Забей Караного; Маутша-мурза; Маду-кала; Адиша-мурза; Мох-мурза; Мит Гієткша Мурта