Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

“Прошу направити в район атомної…”

Фоторепортаж Д.Злобінського. м.Чорнобиль

Розповіді про мужність і героїзм

У кабінеті начальника водопровідно-каналізаційного господарства «Київоблводоканал», що у Білій Церкві, заслуженого працівника житлово-комунального господарства України Івана Петровича Соломахи пролунав дзвоник:

– В Чорнобилі, – почув він повідомлення, – вийшли з ладу чотири свердловини. Негайно створюйте групу ремонтників і сюди. Завтра свердловини повинні працювати.

Що таке вода для Чорнобиля – Івану Петровичу пояснювати не треба. Хоч жителів міста тимчасово евакуювали, але воно, місто, живе. Проходять дезактивацію люди, техніка, будинки, вулиці… А це вода і ще раз вода.

За годину люди з потрібною технікою вирушили в Чорнобиль. Туди ж поїхав і Іван Петрович. Саме він організував всі роботи на місці. Приїхали на допомогу і представники Броварського та Бориспільського виробничих управлінь облводоканалу. На фото вгорі ви бачите Івана Петровича Соломаху (праворуч) з головним інженером Броварського виробничого управління Іваном Петровичем Лимарем та слюсарем артезіанських свердловин Олександром Костянтиновичем Логиновим за визначенням фронту робіт. Вже за кілька хвилин члени бригади приступили до пошуку місць пошкоджень і ремонту. Про відпочинок ніхто не думав. Швидше дати Чорнобилю воду – ось що було головним. В перші години робіт вдалося відремонтувати дві свердловини, які дали місту необхідну воду. На цій роботі особливо відзначилась бригада, очолювана начальником Бориспільского виробничого управління водоканалізаційного господарства Олександром Миколайовичем Ганушем.

Ростислав Павлович Повідзіон

Ростислав Павлович Повідзіон.

Добре працювали електрозварники з Броварів Ростислав Павлович Повідзіон (фото ліворуч), його земляк комсомолець слюсар Анатолій Фалейко та багато-багато інших, хто добровільно прийшов на допомогу чорнобильцям.

Це ми розповіли про події кількаденної давності. А трудова вахта Білоцерківського об’єднання водоканалізаційного господарства, як і інших об’єднань, почалась вже давно.

Анатолій Фалейко

Анатолій Фалейко.

25 спеціалістів-добровольців з Білоцерківського об’єднання у складі мобільного загону ще в кінці квітня прибули в район Чорнобиля для надання допомоги в ліквідації наслідків аварії. Очолював групу інженер-технолог Борис Миколайович Харченко. Всі працювали самовіддано. Вахта цього першого загону тривала 11 днів. Комуністами була створена і діяла тимчасова партійна група, яку очолив майстер реагентного господарства Володимир Миколайович Кузьомка.

Іван Петрович Соломаха, Іван Петрович…

Іван Петрович Соломаха, Іван Петрович Лимар, Олександр Костянтинович Логинов.

Результати роботи спеціалістів облводоканалу говорять самі за себе. Вони вийшли переможцями в змаганні серед груп мобільного загону. Не можна не згадати добрим словом газоелектрозварника Василя Васильовича Бреуса, майстрів Миколу Григоровича Тищенка, Володимира Миколайовича Кузьомку та багатьох інших.

Не підвели і лаборанти по перевірці герметизації артезіанських свердловин та спецвентиляції резервуарів чистої води. Ця робота була виконана у короткі строки і якісно, адже всі розуміли, що помилки тут бути не може.

Ремонт водогону в Чорнобилі

Ремонт водогону в Чорнобилі.

Свердловини дають воду. Та роботи для працівників облводоканалу ще багато. Тому йдуть і йдуть люди до кабінету Соломахи, звертаються з проханням направити їх працювати у Чорнобиль. Заяви, які починаються із слів «Прошу направити в район атомної…», написали комуністи старший інженер Валерій Вікторович Кропивницький, начальник відділу Віктор Костянтинович Хміль, бригадир слюсарів Микола Якович Короленко та багато інших.

Вахта тих, хто хоче допомогти швидше ліквідувати наслідки аварії в районі Чорнобильської АЕС, триває.

Київська правда, 1986 р., 29.05, № 128 (18610).