Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Шість хвилин мужності

Полковник В.Болдурін, М.Заїка, кор.РАТАУ. Червонопрапорний Київський військовий округ

Шість хвилин потрібно було військовому льотчику-снайперу полковнику М.А.Волкозубу, щоб виконати чергове завдання в системі заходів по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Після засипання пошкодженого реактора виникла необхідність визначити його температурний режим. Ці показання потрібні були ученим для прийняття рішення щодо дальших дій. Операцію можна було виконати тільки з повітря. Її доручили комуністові Волкозубу. За тридцять з лишком років служби він освоїв усі типи сучасних вертольотів, його заслуги відзначено орденом «За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР» 3 ступеня.

Ніхто не сумнівався в досвіді і майстерності льотчика, але тепер від нього вимагалась особлива віртуозність. Треба було зависнути над реактором і з 300-метрової висоти опустити підвішену до вертольоту термопару.

Машина, пілотована полковником М.А.Волкозубом, вийшла на реактор і з висоти чотирьохсот метрів почала повільно знижуватись.

Проведено вимір на висоті п’ятдесяти метрів. Ще зниження – вимір на висоті тридцяти метрів… десяти… На борт надійшли дані про температуру.

Шість хвилин! Вони будуть вписані в льотну біографію полковника М.А.Волкозуба як чергова його заслуга перед Батьківщиною.

Київська правда, 1986 р., 29.05, № 128 (18610).