Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

На передовій

М.Берник, В.Заруда. м.Чорнобиль

Розповіді про мужність і героїзм

На передовій боротьби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС діє Прип’ятський міськком партії

Ми сиділи в кабінеті першого секретаря Прип’ятського міськкому Компартії України Олександра Сергійовича Гаманюка і терпляче чекали, поки закінчиться розмова. Уважно прислуховувалися до діалогу. Тема його нас якраз і цікавила. О.С.Гаманюк радився з другим секретарем міськкому Олександром Опанасовичем Веселовським і завідуючим організаційним відділом Анатолієм Йосиповичем Германом, що треба зробити для піднесення оперативності і відмобілізованості партійних організацій, поліпшення розстановки комуністів на найбільш складних, найвідповідальніших ділянках боротьби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, піднесення їх ролі в проведенні політико-виховної роботи в колективах.

Не було зайвих слів, відступів від теми. Лаконічні висновки не занотовувались у записниках. У Чорнобилі, як нам цілком серйозно сказали, у переважній більшості протоколів тепер майже не ведуть. Та який високий рівень дієвості домовленостей, виконавської дисципліни! Досвід справді вартий повторення. Не сумнівалися ми, що і цей незафіксований діалог, свідками якого ми стали, певним чином позначиться на житті і роботі партійних організацій прип’ятських колективів.

Під час бесіди в кабінеті першого…

Під час бесіди в кабінеті першого секретаря Прип'ятського міськкому партії О.С.Гаманюка

Із задоволенням для себе відзначили ми і ще одну деталь. Якісь просвітлілі обличчя співбесідників. За час, що минув після аварії, ми не раз зустрічалися з О.С.Гаманюком, іншими працівниками Прип’ятського міськкому. Ні, не можемо сказати, що відмахувались вони від нас. Але й не виявляли особливого задоволення нашим візитом. Завжди заклопотані, серйозні, заглиблені у діла.

Справ дійсно вистачало. Ми вже писали про те, що в ті дні апарат міськкому працював фактично цілодобово і без вихідних. У цих словах перебільшення не було. І ми з розумінням сприймали серйозність і ділову сухість у розмові з нами. А тут час від часу обличчя учасників короткочасної наради зігрівали скупі посмішки, у тоні розмови з’являлися теплі нотки.

Значить, у ході боротьби по ліквідації наслідків лиха стався значний перелом, зробили ми висновок. І не помилились. Це підтвердив згодом у розмові Олександр Сергійович.

– Нарешті настав час, – сказаів він, – коли всі, хто працює тут, може вважати себе повновладним господарем становища. Визначено засоби і шляхи приборкания реактора. Ефективні і єдино правильні [1]. Сила атому, що тимчасово вийшла з-під контролю, сьогодні долається «за графіком».

За цими, наповненими впевненістю у перспективу словами, розуміли ми, – важка, виснажлива праця учених і державних працівників, енергетиків і пожежних, транспортників і будівельників, військових і медиків… За цими словами, що відбивають змінений на краще стан справ, – величезна організаторська робота партійних організацій, усіх комуністів, апарату міськкому.

Учасники ліквідації наслідків аварії…

Учасники ліквідації наслідків аварії знайомляться з повідомленнями стенда «Будні Чорнобильської АЕС»

Місяць тому Прип’ятський міськком партії передислокувався в Чорнобиль. Досі він базувався у Поліському. Цей райцентр було обрано не випадково. Сюди було евакуйовано переважну більшість трудових колективів і населення Прип’яті. Усіх переселених треба було розмістити, трудовлаштувати, нагодувати, розрадити і заспокоїти. Усі ці обов’язки і турботи взяв на себе міськком партії. День і ніч не закривалися його двері. За короткий час було наведено в усьому порядок. Сформовано вахти, налагоджено організаторсько-політичну роботу серед працюючих.

Коли з організаційними неузгодженостями, викликаними евакуацією, було покінчено, наприкінці травня Прип’ятський міськком партії перебазувався до Чорнобиля. Туди, де розробляється і підготовляється заключна атака на реактор, що збунтувався, де виношуються і реалізуються заходи по підготовці до пуску перших двох реакторів.

Про що подбав міськком передусім? Про те, щоб у кожному колективі була створена атмосфера високої відповідальності, організованості, усвідомлення важливості доручених обов’язків. У зв’язку з цим збільшили прошарок комуністів серед працюючих. Нині, приміром, кожен п’ятий серед тих, хто зайнятий на ліквідації наслідків аварії і підготовці реакторів до пуску, – комуніст. Переглянули структуру партійних організацій. В усіх підрозділах, залучених до ліквідації наслідків аварії, створили тимчасові партійні групи, призначили парторганізаторів [2].

Цехові партійні організації і партійні групи створили і в колективах прип’ятчан. Зокрема, 17 цехових парторганізацій і 6 партійних груп діють у колективі енергетиків, 13 партійних організацій – в управлінні будівництва Чориобильської атомної електростанції. Вдало сформовані й ефективно діють низові ланки партії у колективах відділу робітничого постачання управління будівництва Чорнобильської АЕС і міськвідділу внутрішніх справ, управління механізації будівельних робіт, управлінь «Південенергомонтаж», «Південтеплоенергомонтаж».

Штаб по культурному обслуговуванню…

Штаб по культурному обслуговуванню запрошує теперішніх мешканців Чорнобиля на концерт народного артиста РРФСР Йосипа Кобзона

В усіх партійних осередках регулярно відбуваються збори. Різноманітні питання виносяться на обговорення. У ході вимогливої, принципової розмови партійці аналізують завдання, що випливають з рішень ЦК КПРС, роль комуністів у нормалізації обстановки, обговорюють проект ЦК КПРС про основні напрями реформи вищої школи [3]. Тих, хто особливо відзначається у праці, заохочують.

Завданням забезпечення високої відмобілізованості колективів, вшанування і возвеличення найбільш завзятих служать засоби наочної агітації, система заходів морального і матеріального стимулювання. В усіх трудових підрозділах, де ми побували, бачили добре оформлені екрани соціалістичного змагання, їх матеріали оперативно, по суті, щодня оновлюються. Біля колишнього приміщення Чорнобильського райкому партії, де нині працює державна комісія по ліквідації наслідків аварії [4], оформлено стенд «Будні Чорнобильської АЕС».

Люди, які живуть і трудяться в Чорнобилі, приїхали сюди не ради слави, їх привело в найгарячішу точку почуття патріотизму. Та кожному приємно, коли його вклад помітять, коли за добру працю скажуть слово подяки. Ми зустрічалися з енергетиками з Прип’яті, лікарями з Дніпропетровська, водіями з Нижнєвартовська, шахтарями з Павлодара… І кожен, хто міг цим похвалитись, показував листи вдячності міськкому партії, їх лаконічні слова не залишають байдужими: «Шановний товаришу… Сердечно дякуємо Вам за самовіддані дії по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції і виявлені при цьому мужність, відданість комуністичним ідеалам у служінні Батьківщині».

Одне слово, міськком усе робить для того, щоб партійні організації сповна виконували свої функції. Для цього доводиться докласти значно більше оперативності, знання, зусиль. Адже колективи постійно оновлюються. І кожного разу заново треба організовувати партійну роботу,

Особлива увага приділяється добору в партію. Аварія на Чорнобильській АЕС висвітила багато що. Вона дала можливість, так би мовити, відвіяти полову від зерна. Багато, переважна більшість працівників виявила найкращі людські якості. Кращі з кращих звертаються з проханням прийняти їх у партію. Тільки за останній час вступили кандидатами у члени КПРС 22 чоловіка. Серед них – заступник начальника реакторного цеху № 2 Анатолій Григорович Кедров, начальник зміни блоку Ігор Іванович Казачков, інженер реакторного цеху № 1 Володимир Юрійович Ісіров, дільничний інспектор Прип’ятського відділу внутрішніх справ Микола Вікторович Міщенко.

На жаль, з складної ситуації, що склалася, не всі вийшли з честю. Були й такі (їх буквально одиниці), що розгубилися. виявили боягузство. Бюро Прип’ятського міськкому партії на своєму засіданні затвердило рішення первинних партійних організацій про виключення з рядів КПРС, зокрема, заступника начальника спеціалізованого монтажного управління «Чорнобильенергозахист» М.І.Бруєва, начальника відділу праці і зарплати відділу робітничого постачання управління будівництва Чорнобильської АЕС О.С.Мадея. В день евакуації вони без дозволу покинули свої колективи, не подбали про організацію їх виїзду.

Сьогодні робота по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – це передова. Тут випробовуються люди на мужність, на уміння організувати, вистояти. І це випробування разам з іншими успішно проходять первинні партійні організації, Припятський міськком Компартії України.

Фото Д.Злобінського

Київська правда, 1986 р., 3.07, № 156 (18638).

[1] Отже, ті заходи, що виконувались на протязі двох місяців перед тим, були неправильними та неефективними. Якби це сказав хтось із людей, ближче причетних до урядової комісії, а не завідуючий ленінською кімнатою, то з цього можна було б зробити висновок, що все, що робилося до початку серпня, було неправильним і неефективним. Але, з другого боку, зав.ленінською кімнатою ці слова не сам придумав, а отримав у вигляді вказівок від якогось вищого начальства.

[2] Отже, партійні організації, які існували на ЧАЕС до катастрофи, були повністю зруйновані, і саме тому довелось “переглядати стурктуру”, створювати тимчасові групи і призначати організаторів (замість виборів, передбачених їхнім комуністичним статутом).

[3] Ну чим же ще займатись людям, які перебувають в зоні підвищеної радіації, як не проводити збори? Та ще на таку животрепетну тему, як реформа вищої школи?

[4] Оце вперше урядова комісія названа державною.

Значна частина тексту повторена авторами пізніше: “Працівники апарату Прип'ятського міськкому партії перебувають на передовій” під 10.08.1986 р.; див. також примітки до неї.