Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Атомна енергетика: об’єднання зусиль братніх країн

А.Абагян, директор Всесоюзного науково-дослідного інституту по експлуатації атомних електростанцій, доктор технічних наук. (АПН).

Всесоюзний науково-дослідний інститут по експлуатації атомних електростанцій (ВНДІАЕС) є головною організацією-координатором на одному із пріоритетних напрямів Комплексної програми науково-технічного прогресу країн – членів РЕВ до 2000 року. Проблематику робіт було обрано таким чином, щоб шляхом об’єднання зусиль учених країн соціалістичної співдружності забезпечити різке підвищення ефективності досліджень, що мають на меті прискорений розвиток атомної енергетики. Вирішуються, зокрема, такі питання, як удосконалення організації і проведення ремонту АЕС, підвищення їх маневрених характеристик, створення сучасних програм і технічних засобів підготовки кадрів для ядерної енергетики, здійснення комплексу заходів по підвищенню безпеки АЕС.

У червні 1986 року між країнами-членами РЕВ було досягнуто домовленості про активізацію роботи по вдосконаленню організації і проведення ремонту АЕС. Спеціалісти нашого інституту побували в НРБ, НДР, УНР, ЧССР, де обговорили проекти робочих планів, контрактів і багатосторонніх договорів. У листопаді у ВНДІАЕС з цього питания відбулася робоча нарада представників країн-членів РЕВ. За попередніми оцінками, реалізація спільних розробок дасть можливість протягом двох найближчих п’ятирічок істотно підвищити ефективність і якість ремонтного обслуговування. Зокрема, буде досягнуто скорочення строків планових простоїв енергоблоків АЕС на ремонтах на 10-12 процентів, зниження матеріальних затрат на ремонт на 8-10 процентів.

З решти проблем цього напряму розроблено деталізовані програми співробітництва, що передбачають складання технічної і технологічної документації, створення дослідних зразків машин і приладів. За кожною з них треба буде здійснити широке коло спільних досліджень і розробок, які дадуть можливість нам вийти на якісно новий рівень надійної, безпечної і економічної експлуатації атомних електростанцій.

У нас в країні, наприклад, є значний досвід розробки і виробництвіа телеустановок, ультразвукових і феррозондових дефектоскопів, а також їх метрологічного забезпечення. В нашому інституті здійснено, крім того, оригінальний метод побудови простих і досить жорстких маніпуляторів. Ми знаємо, що підприємство «Шкода» в ЧССР добре зарекомендувало себе як виробник різних механізмів, систем управління до них і транспортних засобів, а в НДР розробляються і випускаються досконалі міні-ЕОМ. Безсумнівно, інтеграція зусиль наших трьох країн – СРСР, НДР і ЧССР – дасть змогу створити різні контрольні пристрої, що будуть по всіх основних параметрах кращими від тих, що є нині.

Із багатьох аспектів нашої спільної діяльності я хотів би поділитися ще одним. Він надзвичайно актуальний, особливо в світлі подій у Чорнобилі. Як відомо, аварію там багато в чому викликав одночасний збіг значної кількості помилок персоналу станції. У зв’язку з цим проблема ефективної підготовки і перепідготовки кадрів для безпечної роботи АЕС стоїть сьогодні надзвичайно гостро.

Ось чому прискореними темпами розвивається нині наша кооперація у створенні технічних засобів навчання, тренажерів для персоналу станцій. В нашому інституті, наприклад, створюються математичні моделі, що імітують процеси і ситуації, які протікають на АЕС, розробляється в цілому конструкція тренажера. Ряд елементів, таких, як частина обчислювальної техніки, частина програмного забезпечення в рамках Комплексної програми, створюється підприємствами-партнерами в Угорщині, НДР, Чехословаччині [1].

Київська правда, 1987 р., 4.02, № 29 (18814).

[1] Про тренажери для АЕС (точніше, про їх відсутність) див. “Инерция покоя” під 5 квітня 1987 р.