Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

«Мастер», «Зруп», «Бранденбург»

І.Федченко. Фото М.Капустенка

«Прапор комунізму» на будівництві міста енергетиків – Славутича

Дедалі більше людей, машин, матеріалів прибуває на широку рівнину біля поліського села Неданчичі – і все ширшим стає фронт робіт.

Монтаж збірно-щитового будинку в…

[Монтаж збірно-щитового будинку в селищі Лісове].

Першопрохідниками тут можна назвати бригади київського тресту «Південенергомонтаж», передусім – Печерського управління. Монтажникам-енергетикам доручено було побудувати робітниче селище, в якому житимуть будівельники Славутича. Типові конструкції і матеріали для одно- і двоповерхових будинків-гуртожитків прибувають з Чехословаччини – типу «Зруп», Німецької Демократичної Республіки – «Бранденбург», Фінляндії – «Мастер». Хоч їх і називають збірно-щитовими, але не так-то просто їх змонтувати, припасувати всі деталі, опорядити, утеплити. І доводиться виявляти чимало уміння робітникам Печерського монтажного управління, які вже будують дах чергового «Бранденбурга» (на знімку угорі).

Латиські домобудівники

Латиські домобудівники електрозварник І.І.Цапар, виконроб А.Д.Новокшанов та майстер Г.Г.Краузе.

У високому темпі працюють монтажники: за якихось три місяці побудували вони понад сорок будинків. Ще близько десяти буде зведено найближчим часом. І тоді монтажники, відрапортувавши про успішне завершення завдання, вирушать на важливі пускові енергетичні об’єкти республіки, де їх чекають важливі невідкладні роботи.

Закладка школи в Славутичі

[Закладка школи в Славутичі].

А у зведені ними будиночки вже заселяються будівельники, які споруджуватимуть житлові й цивільні об’єкти Славутича. І звучать на вуличках Лісового (так назвали робітниче селище його творці), мови російська, латиська, грузинська, вірменська, українська… Адже участь в забудові міста енергетиків беруть посланці восьми республік – РРФСР, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Латвії, Литви, Естонії і УРСР.

Дружно приступили до роботи, зокрема, бригади з Латвійської РСР, які мають спорудити тридцять шість одноквартирних будинків. А неподалік посланці РРФСР – монтажники тресту «Курськрудбуд» закладають фундамент школи, яка зможе одночасно прийняти 1260 дітей новоселів.

Прапор комунізму, 1987 р., 12.03, № 60 (2759).