Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Злочинна халатність

О.Чернецький

Перед судом – винуватці трагедії з пароплавом «Адмирал Нахимов», що сталася 31 серпня 1986 року поблизу Новоросійська

Сьогодні о 10-й годині ранку в Одесі розпочинається виїзне засідання судової колегії у кримінальних справах Верховного суду СРСР. На ньому буде розглянуто справу колишніх капітанів кораблів Маркова й Ткаченка, звинувачуваних у загибелі пароплава «Адмирал Нахимов», що призвела до значних людських жертв.

Морська трагедія, що сталася в серпні 1986 року, сколихнула всю країну. На думку спеціалістів, цей випадок винятковий у практиці судноводіння.

Операція по рятуванню людей, робота урядової комісії по виявленню причин зіткнення пароплава «Адмирал Нахимов» і теплохода «Петр Васев» викликали широку увагу громадськості. Як зазначалося в офіційних документах, винуватці допустили злочинну халатність, грубе порушення правил безпеки мореплавання. Печальний відгомін того серпневого вечора й сьогодні віддається болем утрати рідних і близьких як серед пасажирів, так і серед моряків. І досі у фойє управління Чорноморського морського пароплавства висить обрамлена чорним крепом об’ява, яка сповіщає, що продовжує роботу комісія з питань, зв’язаних з відшкодуванням збитків тим, хто постраждав від корабельної катастрофи…

Виїзне засідання веде голова судової колегії з кримінальних справ Верховного суду СРСР О.М.Філатов.

Що сталось під Новоросійськом, які витоки причин трагедії, що призвело до людських жертв? Всі ці та інші питання належить розглянути виїзному засіданню судової колегії.

Газета має намір інформувати про хід суду своїх читачів.

Радянська Україна, 1987 р., 12.03, № 59 (19862).