Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного комісара від 2 серпня 1919

місто Кам’янець на Поділлю

З освободженням Поділля від ворога треба всім повіткомісарам приступити негайно до організації адміністративної влади на місцях. Саму головну увагу звернути на села і волості, а відтак на центр. Завданням комісара є особисто і через своїх помічників та урядовців об’їхати всі села повіту, відновити сільську і волосну владу. В випадках де це вимагають обставини зробить перевибори, нововибраних затвердити і подать дорогою оголошення до відома населення повіту. Особливу увагу звернути на волосні апарати та поставити їх на належній висоті. Волосним апаратам і міру потреби можна видати позички для технічного оборудовання апарату, призначити урядовця який весь час їздив би інструктувати і контролювати волосні апарати, а повітовий комісар раз в місяць, в міру потреби дав рази, скликає в повітовім городі сесії (зібрання) всіх волосних комісарів і секретарів, поучая їх про організацію влади, дає інструкції, повідомлення про нові закони і розпорядки. Кожного волосного комісара треба офіціально затвердити, видати йому посвідчення і друком об’явити по всім селам волості. Не допускати до всяких безсистемних і самочинних перевиборів в селах, всі перевибори провадяться з відома волосних комісарів і за згодою повіткомісарів.

Раз в тиждень має обов’язково подати мені повіткомісар докладний звіт про стан свого повіту, причому звертати увагу, щоби не ограничуватися утертими шаблонами, а подавати правдиві відомості з наведенням фактів. В такому звіті мусить бути обов’язково сказано, що зроблено повіткомісаром за тиждень, в яких селах був сам комісар, в яких його помішники і урядовці, що в цих селах чи волостях зроблено, де відновлено, де вибрано владу, про настрій і бажання селян з указанням місця звідкіля такі голоси одзиваються, при тому не треба одного факту узагальнювати на цілий повіт, як це робиться. Такі звіти передать поштою або спеціяльним посланцем в осідок губкомісара чи безпосередньо, чи посередньо через суміжні ближче положені повіти (Бар, Могилів, Брацлав через Нову Ушицю, Літин і Проскурів безпосередньо). Звіти не дальше суботи мають бути вислані і не дальше вівторка зранку мають бути здані губкомісарові. В випадках надзвичайний подій дорогою телеграфу. Звертається увагу комісарам, що про такі річі, як якась дрібна крадіж, незначний грабунок і інші злочинства місцевого характеру повідомляти звітами, а не телеграфною дорогою. Згідно затвердженням нових штатів про міліцію приступити негайно до формування її в новому складові, про що сповіщаю повіткомісарів окремим обіжником.

Губерніяльний комісар Кондратюк

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1092. – Оп. 2. – Спр. 57. – Арк. 157.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 158.