Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного комісара від 19 жовтня 1919

місто Кам’янець на Поділлю

На Ваше персональне доручення доношу: адміністративний апарат дорученої мені губернії доведений до такої степені, що він може бути в стані перевести всі розпорядження і закони У[країнської] Н[ародної] Р[еспубліки] в життя. На жаль, не зважаючи на мої доклади усно і на письмі, він поставлений зараз в таких умовинах, що за яких дві три неділі може зовсім розлетітись.

1) Перш за все ненормальна винагорода служачих в державних і громадських інституціях, яка доходить до таких курйозів, що земства за державні гроші оплачують краще своїх кур’єрів чим держава своїх повіткомісарів, доводить до того, що в губернії покинуло службу більш ста урядників. Підстава: бухгалтер Новоушицької повітової народної управи дістає в місяць із державних грошей 8 500 гривень, а повітовий комісар 3 600 гривень зі всіми додатками (про це мав нагоду особисто переконатися товариш Міністра доктор Макух). Що ж говорити тоді про менших урядників комісаріатів, які дістають в місяць 1 500 гривень в той час коли саме нужденне життя на провінції виносить 8 000 в місяць.

2) Не зважаючи на мої доклади відносно поставлення міліції на потрібну висоту і досі мимо всіх приобіцянь, що міліція дістане одіж із фондів держави нічого позитивного в цій справі за чотири місяці не зроблено. Поминувши те, що через п’ять місяців не було ніякої можливості задовольнити міліцію платнею через відсутність кредитів, не зважаючи на те, що при таких умовах і за такі гроші не можна сьогодні як слід поставити екзекутивного органу, що без його не може бути ні ладу, ні порятунку – всі мої доклади осталися тільки архівальним матеріялом, бо як відомо пану товаришу Міністру Христюку Адміністративний Департамент на мої кілька кратні доклади дав лаконічну відповідь: «Міліції належить по закону обмундирування із коштів держави». Але, на жаль, не подано там, де, коли видано такий закон, бо про його існування невідомо нікому, як заявив пан Міністр фінансів.

3) Відсутність закону (положення) про губ[ерніяльних] і повіткомісарів, їх компетенцію і взаємовідносини до всіх громадських і державних органів довело до цього, що органи самоврядування, які замість сповняти працю дорученую їм державою знімаються з цілим легіоном служачих політиканством за кошт держави. Необхідно тимчасово бодай в перехідній формі підчинити під безпосередній нагляд і контроль представників уряду всі органи на місцях, як: земельні управи, народні управи, податні відомства і т[ак] д[алі], бо зараз творять вони відірвані галузи зі собою органічно не пов’язані.

4) На інформацію і агітацію серед населення необхідно відпустити кредит не менше двох мільйонів карбованців в місяць, бо зараз, як відомо пану Міністру, відпускається всього не більше 90 000 карбованців тоді, коли штати затверджені паном Міністром на удержання всіх служачих при інструкторському відділі і на роз’їзди виносить 435 000 карбованців (беручи на увагу сто сімдесят дві волості і дванадцять повітів). Значить Міністерство не тільки не оплачує через чотири місяці всіх урядовців по тим навіть нужденним штатам, а не говорить про видавництва і агітацію.

5) На чотири моїх докладів Міністерству внутрішніх справ, щоби на міліцію і карні-розшуки були відпущені кредити на опал, світло, найом мешкання досі відповіді немає.

6) На мої доклади Міністерство внутрішніх справ і військове щоби військо усунути від адміністрації зовсім, бо воно свідомо чи несвідомо руйнує державу своїм адмініструванням через множество комендантів різних типів, які боряться між собою о владу і компетенцію на місцях, справи не полагоджено. Хоча нарада зложена із представників Моб[ілізаційного] відділу Г[оловного] у[правління] ш[табу] а[рмії] і комісарів, що відбулася 10 жовтня подала свої висновки на руки відповідних Міністерств і зокрема п[ану] Голові Ради народних міністрів.

7) Необхідно налагодити податковій апарат і підбільшити ставки податків так, щоби вони покривали видатки держави, бо досі ставки на сьогоднішні відносини дуже малі та й до того населення не повідомляється про знос податків і адміністративний апарат не має в цій справі абсолютно ніяких директив.

Губ[ерніяльний] ком[ісар] Поділля Кондратюк

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1092. – Оп. 2. – Спр. 71. – Арк. 374.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 159-160.