Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

За покликом серця і совісті

В.Недодара, редактор таращанської районної газети «Прапор комунізму»

Нещастя чорнобильців, пов’язане з аварією на АЕС, трудящі Таращанського району сприйняли як своє, особисте. Вони надають практичну і матеріальну допомогу потерпілим. У місцевому відділенні Держбанку зростає кількість коштів на рахунок № 904, внесених колективами працівників промислових підприємств, господарств, організацій, установ, окремими громадянами для допомоги чорнобильцям.

Звістка про те, що на Чорнобильській АЕС сталася аварія, болем відгукнулася у серці кожного жителя Таращанського району. І хоч шлях від Таращі до Прип’яті неблизький, вже в перші години після аварії підняті по тривозі протипожежна служба та Державтоінспекція району включилися у боротьбу з наслідками аварії.

Сумлінно несли службу на території Чорнобильського та прилеглих до нього районів працівники райвідділу внутрішніх справ В.І.Бодашевський, С.Ю.Дроздівський, В.В.Музальов, П.М.Коляда, К.К.Токар, П.І.Паламарчук, М.О.Демченко та інші, очолювані начальником відділу М.І.Старим.

У складі автозагону водіїв Київщини на вивезенні людей з небезпечної зони та інших аварійних роботах працювали водії пасажирської колони місцевого автопідприємства 31043 С.О.Кукса, А.І.Петренко, М.Г.Бондаренко, І.М.Григоренко, І.Т.Левченко, В.П.Оліневич, В.А.Лісовенко, М.М.Апальков, О.М.Озадовський. Згодом їм на зміну прийшли їх колеги.

Дружно й оперативно відгукнулися на біду чорнобильців працівники підприємства громадського харчування. У район аварії одразу ж виїхала бригада з 20 чоловік на чолі з директором підприємства В.В.Яровим. Таращанські харчовики забезпечували людей продуктами, готували гарячі страви.

Практичну допомогу евакуйованим подавали також водії госпрозрахункової колони райспоживтовариства, вантажної колони згадуваного вже АТП 31043, колгоспів, радгоспу-технікуму, ремонтно-транспортних підприємств району. Вони доставляли у зони евакуації необхідні товари та продукти, допомагали у вивезенні тварин і техніки з господарств, що зазнали лиха.

Особливою активністю відзначились у ці дні водії А.С.Бакал, В.І.Чуприна, В.О.Піщаний, В.О.Донський з госпрозрахункової колони райспоживтовариства; М.В.Сорока, М.А.Гава з колгоспу «Жовтень»; М.М.Шкарівський, В.М.Марченко з колгоспу «Прогрес»; В.М.Скочко, В.Ф.Лациба з колгоспу імені Чапаєва; О.П.Лісовенко, І.Г.Мащенко з колгоспу «Перемога»; Г.П.Мельник, С.В.Невгад, М.Т.Громадський, А.П.Лисенко з Таращанського ремонтно-транспортного підприємства та багато інших. Роботи по дезактивації місцевості разом з іншими здійснювали працівники райсанепідстанції, ветсанвідділу та ветстанції. Побували на місці події і лікарі.

Трудящі району охоче дають притулок евакуйованим. Нині у Таращанській школі-інтернаті розмістилась Новошепелицька школа-інтернат Чорнобильського району. Завідуюча молочним комплексом колгоспу імені В.І.Леніна Таїсія Максимівна і тракторист цього ж господарства Іван Іванович Ашомки взяли на квартиру сім’ю Коваленків з п’яти осіб, евакуйовану з Прип’яті. Василь Миколайович нині шоферує, його дружина Любов Павлівна у відпустці по догляду за дитиною. У сім’ї Коваленків радість – народилася третя дитина. В тісноті, але дружно живуть обидві сім’ї. Це лише поодинокі приклади людяності, чуйного, доброзичливого ставлення до чужого горя.

Крім безпосередньої участі у ліквідації наслідків аварії, трудові колективи прагнуть допомогти потерпілим й матеріально. Широку підтримку дістала у районі ініціатива відпрацювати кілька днів у рахунок допомоги чорнобильцям.

Працівники закладів народної освіти ухвалили перерахувати тижневу заробітну плату у фонд ліквідації наслідків аварії. Працівники колгоспів, радгоспу-технікуму. райсількомунгоспу, побутрембуддільниці вирішили перерахувати у цей фонд дводенну зарплату. Працівники автопідприємства 31043 – одноденну зарплату та премію у сумі понад 700 карбованців, одержану за друге місце в обласному соціалістичному змаганні. Колектив райсільгоспхімії підтримав пропозицію електрика С.Г.Бездушного направити у фонд допомоги чорнобильцям 10 процентів місячного заробітку. А члени мехзагону № 1 цього об’єднання, де начальником К.С.Цимбал, на своїх зборах дали слово відпрацювати в рахунок ліквідації наслідків аварії три вихідні.

Фондом людяності, взаємодопомоги називають рахунок № 904, відкритий у місцевому відділенні Держбанку. З кожним днем збільшується сума добровільних внесків для допомоги потерпілим, відшкодування збитків, спричинених аварією. Так, працівники колгоспу імені Леніна вже перерахували у цей фонд понад 5 тисяч карбованців, їх колеги з колгоспу імені 20 з’їзду КПРС – 3175 карбованців. Значні внески на рахунок № 904 зробили працівники райвузла зв’язку, комбінату комунальних підприємств, райвідділу внутрішніх справ, Лучанського міжгосподарського підприємства по відгодівлі великої рогатої худоби, Ківшуватського ремонтно-транспортного підприємства, районної аптеки та ряду інших підприємств, організацій і установ, педагогічних колективів.

За велінням серця і совісті йдуть у ці дні до місцевого відділення Держбанку таращанці і жителі навколишніх сіл. Вони несуть сюди свої чесною працею зароблені кошти, щоб поділитись ними з людьми, які потрапили у біду. У фонд допомоги потерпілим від аварії жителька Таращі В.В.Коберник перерахувала дві тисячі карбованців, директор місцевого історико-краєзнавчого музею М.Я.Тимченко – 113, лікар-пенсіонер М.І.Волковинський – 35, пенсіонерка з села Лука М.П.Водна – 50 карбованців.

На рахунок № 904 від трудящих району вже надійшло близько 30 тисяч карбованців добровільних внесків. Подаючи допомогу потерпілим, люди проявляють почуття високого патріотизму, гуманності, взаємодопомоги, такі характерні нашому радянському способу життя.

Київська правда, 1986 р., 24.06, № 149 (18631).

Приємно відзначити конкретність та інформативність цього повідомлення.