Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Атомбудівець

В.Черняєв, секретар парткому управління будівництва Південно-Української АЕС.

Спецвипуск № 38 газети «Радянська Україна» і Держтелерадіо на спорудженні АЕС республіки

Комуністи – вперед!

Колектив управління будівництва Південно-Української АЕС нарощує темпи по спорудженню другої черги – третього і четвертого енергоблоків. За одинадцять місяців 1986 року досягнуто найвищого показника в освоєнні коштів за весь період існування управління. Тепер за місяць ми маємо завдання освоїти їх удвічі більше, ніж раніше.

За цими показниками – напружена робота партійної організації, всього трудового колективу по мобілізації внутрішніх резервів, узагальненню і поширенню передового досвіду.

Ініціаторами всіх добрих справ на будові виступають комуністи. Партійні організації вдосконалюють стиль і методи роботи, ідуть в авангарді боротьби за поліпшення якості робіт. Партійці задають тон у змаганні за успішне завершення плану першого року дванадцятої п’ятирічки і ударний старт в 1987-му. Стабільно працюють промислова дільниця № 2 (начальник М.А.Руденко, бригадири В.Г.Мотошнюк і Є.Ф.Красовська), Південно-Українське управління тресту «Донбасатоменергомонтаж» (начальник П.І.Печенюк). Серед бригад лідирують колективи теслярів-бетонників Л.С.Топчія з промислової дільниці № 4, які вже виконали будівельно-монтажних робіт на 1 мільйон 300 тисяч карбованців, слюсарів М.В.Хомутовського (відділ головного механіка), слюсарів-монтажників О.С.Могилевича (Костянтинівське монтажне управління тресту «Теплоенергомонтаж»).

Зразки ударної праці показує колектив монтажного управління тресту «Донбасатоменергомонтаж», який із значним випередженням графіка закінчив монтаж другого ярусу оболонки реакторного відділення третього енергоблоку і приступив до робіт на третьому, останньому ярусі. Темпи спорудження третього «мільйонника» майже вдвічі вищі, ніж попередників. Даються взнаки досвід, навички, широке впровадження індустріальних методів будівництва, нових форм організації і оплати праці.

Треба сказати, що метод бригадного підряду нам відомий не перший рік. Так ми і раніше працювали на спорудженні окремих об’єктів. Але це були епізодичні випадки. Сьогодні на будові 21 бригада із 43 – на підряді. Перехід на економічні методи господарювання передбачає впровадження повного підряду на будові. Ми до цього готуємося. Вже в січні будуть переведені на підрядні форми окремі дільниці, а потім і все управління будівництва. Переходу на нову форму організації праці передує велика підготовча робота з людьми – перебудова їх психології, мислення.

Ми прагнемо прищепити всім почуття високої відповідальності, дух творчості, пошуку, неспокою. Це – вимога життя.

Керівник однієї з кращих бригад…

Керівник однієї з кращих бригад управління будівництва АЕС В.І.Ковчак. Фото А.Тодорова.

Є у колективі і свої проблеми. Не задовольняють нас сьогодні темпи робіт електро- і тепломонтажників. Провина за це лежить на будівельниках. Але їх у свою чергу стримують постачальники металу. Лихоманять будову також численні перепроектування. Тільки нинішнього року в уже затверджені креслення внесено доповнень і змін на кілька мільйонів карбованців будівельно-монтажних робіт. Доводиться руйнувати, ламати вже зроблене. Цуже болючі для будівельників і монтажників зриви графіка поставок обладнання. Тільки в третьому кварталі недопоставлено 43 проценти запланованого обсягу обладнання.

Радянська Україна, 1986 р., 23.12, № 292 (19797).