Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного комісара від 9 жовтня 1919

місто Старокостянтинів

В додаток до розмови моєї з Вами по простому дроту 7 цього жовтня з м[іста] Старокостянтиніва додаю ще відповідь на скілька Ваших запитань.

1) Що торкається мобілізації, то справа стоїть так

а) В Житомирському повіті мобілізація з приводу наступу большовиків не встигла бути нормально переведена. Мобілізація відбулась частино тільки в трьох волостях. Кількість прийнятих козаків ще не з’ясована.

б) В Старокостянтинівському повіті перша мобілізація була оголошена з 7 по 10 вересня. З’явилось на призив одна тисяча двісті козаків; затримано сімсот дезертирів. Друга мобілізація відбулась з 29 вересня по 2 жовтня і дала півтори тисячі козаків; затримання дезертирів провадиться. Третя мобілізація вже оголошена, при чому строк явки призначен з 8 по 11 жовтня; мобілізація ця ще провадиться.

в) В Звягельському повіті перша мобілізація відбулась в дев’яти волостях південної частини повіту і дала до двох тисяч людей. В північній частині Звягельського повіту мобілізації перевести не вдалось з огляду на наступ большовиків 17 вересня б[іжучого] р[оку]. Мобілізаційна справа в сучасний мент стоїть дуже гостро, бо повіт зараз немає військового начальника, немає його управління, яке залишилось в м[істі] Звягелі, немає і відповідних для переведення мобілізації коштів в кількості приблизно до 450 000 кар[бованців]. Об цьому телеграфно повідомлено мною Головне управління генерального штабу і державного інспектора того ж управління. Мобілізація вже оголошена; строк явки від 10 до 19 жовтня.

г) В Заславському повіті справа мобілізації стоїть найгірше з приводу того, що військовою польською владою видан наказ о припиненні її і всяка праця в цьому напрямку цілком неможлива.

2) Стан міліції

а) В м[істі] Житомирі справа обновлення апарату міліції була налагоджена майже цілком добре. Кадри міської міліції були заповнені; на посади в великій кількості випадків призначені люди більш-менш відповідаючи своєму призначенню. Справа обмундирування міської міліції в належну форму була теж майже зовсім скінчена. Взагалі міліціонери і їх начальники мали добрий вигляд дисциплінованої сили. Почала формуватись і охоронна губерніяльна сотня, яка евакувалась із м[іста] Житомира і зараз перебуває в м[істі] Старокостянтиніві. Сотня лічить зараз п’ятдесят шість міліціонерів і має поповнять склад до ста чоловік. На харчування сотні потрібно в місяць 158 000 карбованців і на обмундирування одночасно 400 000 карбованців. Апарат міліції Житомирського повіту також відновлен, але події військового часу, на превеликий жаль, припинили продовження праці в цьому напрямку. Для одержання нових чотирьох сотень потрібні відповідні кошти в кількості 632 000 карбованців в місяць, а на обмундирування їх одноразово 1 600 000 карбованців, яких коштів у мене немає, позаяк ті 3 000 000 гривень, які згідно Вашого повідомлення мені асигновано і переведено на Житомир в середині вересня мі[ся]ця я досі не одержав.

б) В Звягельському повіті апарат міліції новий. Штат міліціонерів в південній частині, яка знаходиться в нашій сфері, мається повний. Пішої міліції мається сто п’ятдесят чоловік; кінних міліціонерів – десять. Формування резервної сотні гальмується відсутністю крісів, набоїв і коней, які всі забрані повстанцями і большовиками. В складі міліції потрібно було б зробити деякі персональні зміни, але це трудно перевести, позаяк, з огляду на близькість фронту і непевність становища, люди бояться вступать в міліцію.

в) В Старокостянтинівському повіті апарат міліції теж цілком відновлен. В повіті мається кінних міліціонерів дев’яносто один і піших осіб п’ятдесят шість. Бракує дев’ятнадцять коней, двадцять дев’ять сідел, тридцять один крісів і тридцять дев’ять шинелей. За відсутністю відповідних коштів форменого одягу немає.

г) В Заславському повіті апарат міліції залишився старий, який поступово відновляється новими і певними людьми. На повіті ще бракує до сто вісімдесят людей. Кріси міліціонери мають, але набоїв майже зовсім нема. Кінна сотня організується. Потрібні кошти на обмундирування. Справа дальнішого налагодження міліції гальмується, як цеє мені доносять, втручанням до цього польської військової влади.

3) Об’їзд повітів і зв’язок з волостями

До цього часу всіма повіткомісарами була зроблена летюча ревізія підлеглих волостей як не особисто, то через помічників. Зв’язок з волостями, з огляду на повну зруйнованість та хаотичне становище державної і земської пошт, підтримується виключно через особливих кур’єрів інструкторсько-інформаційного відділу, посилку міліціонерів і таке інше, і мається постійний.

4) Наради

В справі постачання армії харчами, одягом, обуттям і білизною в м[істі] Старокостянтиніві відбулось дві наради: 7 жовтня під моїм головуванням і 8 жовтня під головуванням голови губерніяльної народної управи Підгірського. В нарядах приймали участь представники: губерніяльної народної управи, губерніяльної земельної управи, повітового комісаріату, міської думи, міської управи, жидівської громадської управи, повітової ради селянської, державної інспектури корпуса С[ічових] С[трільців], начальника постачання кошу С[ічових] С[трільців], команди групи С[ічових] С[трільців], команди залоги міста, повітової народної управи, повітового продовольчого відділу.

В справі постачання армії харчами винесена постанова, що маючи на увазі, що продовольчі відділи і земельні управи не встигають задовольняти армію харчами, не маючи в своєму розпорядженню відповідної кількості харчових продуктів, необхідно в найкоротшій строк організувати закупку тих продуктів по граничним цінам. Справу закупки харчових продуктів і фуражу тимчасово покласти на продовольчій відділ народної управи під доглядом державного контролю і інспекції народного господарства. Для нормального ходу закупок встановить граничні ціни на кожній продукт (ціни ції вже вироблені). На провадження операції по закупкам прохати уряд відпустить кредит в 20 000 000 карбованців.

В справи постачання армії одягом: на підставі наказу пана Головного Отамана № 147 і маючи на увазі що в повітовому комісаріаті маються дані про кількість населення в повіті, та окремих селах і волостях, негайно скласти комісію зазначену в цьому наказу, яка має, користаючись тими даними, негайно пред’явити сельським громадам вимоги поставити випадаючу на їх долю кількість одягу по розкладці. Відповідальність за виконання цього покласти на волосних сільських урядових осіб. В разі невиконання вимог громадянами, наказ перевести в життя озброєною силою. Наказ повинен бути виконаний в зазначений в ньому термін.

В справі постачання армії білизною маючи на увазі, що існуючий закон про більєву повинність не дав бажаних наслідків, тому що та повинність була покладена лише на обмежувану кількість міського населення, і зовсім не торкається села, нарада знайшла необхідним видати наказ про загальну більєву повинність населення, з тим що кожний двір (сім’я) повинен дати по одному комплекту (сорочка, штани, пара онуч, рушник, простиня) без заміни грішми. Виконання цього по селах покласти на волосних і сільських комісарів, а в місті – на міську управу з тим, що селянські громади і міська дума мають право розложити цю повинність пропорціонально між заможним і біднійщим колами населення.

В справи постачання армії обуттям, маючи на увазі що на ринку мається досить шкіряного товару, але завдяки неналагодженості апарату він переховуються спекулянтами, нарада признала необхідним негайно організувати закупку шкіри по вільних цінах, бо лише таким чином можливо досягнути бажаних наслідків. Справу закупок передати приватній ініціативі, кооперативним об’єднанням і т[аке] і[нше].

Губерніяльний комісар Сумникевич

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1092. – Оп. 2. – Спр. 71. – Арк. 230-232.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 24-27.