Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 22 червня 1918

місто Житомир

Згідно телеграми по Департаментові державної варти за № 303, представляю відомості за минулий тиждень.

15 червня. Шепетовці Заславського повіту затримана ватага грабіжників в числі тринадцяти чоловік, які знаходяться у в’язниці.

16 червня. Карпівцях Житомирського повіту німецький жовнір Граєвський, охоронявший посіви власника маєтку, застав на потраві селянських коней, яких хтів запинити; селяни з кіньми втекли в село, куди слідом прийшов жовнір Граєвський; його зустріли селяне батько з сином про прозвищу Оксютичі, які стали наносити побої Граєвському дишлом та крижовницею од віза; відбороняючись Граєвський, зробивши предупредження вибухом з револьвера вбив обох Оксютичей. В урочищі Руденщині Заславського повіту вісьмома злочинцями ограбована сім’я Дударя. В дорозі ограбований та поранений невідомими злочинцями Соловей Кононюк. В Голюнках Старокостянтинівського повіту озброєною ватагою на чолі з Ващуком зроблено нападення та підпалені будинки на фольварці землевласника Лелявського, тяжко поранений ночний вартовий Чернявський, до розиску та затримання ватаги прийняті міри.

17 червня. В губерні спокійно.

18 червня. В селі Вигнанці Остропольської волості Новоград-Волинського повіту заарештовано вісім селян за замах ограбувати образ Почаївської Богоматері, яку з процесією переносили через це село з Житомиру до Почаїва.

19 червня. В Острозькому повіті збільшились випадки самочинних випасів селянами посівів і сіножатей власників, також лісорубки. В Новоград-Волинському повіті Баранівської волості зроблена міліцією в лісові на грабіжників облава, де вбито двох приступників Ковалюк та Дорошук. Урядовцями зискного відділу при допомозі варти заарештований втікшій при розруйновані Житомирської в’язниці в лютому місяці вельми важний приступник Мирославський, за яким лічиться більш семидесяти вбивств та грабежів.

20 червня. Луцькому повіті замітний розвиток большовицьких ідей серед біженців, також незадоволене дуже кепським матеріяльним становищем, чим користуються злочинці для агітації проти влади; головними агітаторами, як ходять чутки, являються жиди.

21 червня. В Новоград-Волинському повіті Берездовської волості затримана в дорозі невідомими злочинцями, проїжджавшая через ліс землевласниця села Хвощівкі, Подгурська з племянником, зоставивши при злочинцях заложником племянника, Подгурська по їх вимозі доставила їм викуп 2 000 кар[бованців], які позичила у землевласника Брауна. Коли по заяві останнього прийшла міліція, то застала на місці вбитими: Подгурську, племянника та фурмана їх. Розиск робиться.

22 червня в Новгород-Волинському повіті в трьох верстах від села Гізівщини Деревичської волости на візшого муку Тимофія Ядрука з хлопцем Радівоном Тимощуком напали грабіжники в солдатській одежі, які вбили Ядрука. Хлопець зостався живий. До розиску прийняти міри.

Губерніяльний староста

Примірник Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 77.

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 78.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 10-11.