Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 10 вересня 1918

місто Житомир

Згідно телеграм №12 і 1972, представляю відомості отримані за минулий тиждень (1 – 7 вересня).

З 1 по 4 вересня в губерні спокійно.

5 вересня в ніч на 31 серпня в с[елі] Сивки Ізяславського повіту п’ятьма озброєними злочинцями ограбований Никифор Давидюк, ограбовано 500 карб[ованців]. Вранці 3 вересня ограбовано в с[елі] Горинці Кременецького повіту невідомими злочинцями двадцять чоловік пасажирів їхавших з Кременця до Вишневця; грабіжники були озброєні, один із пасажирів, жид, тяжко поранений в голову вибухом з револьверу. До розшукування та затримання вжити заходи: висланий на місце отряд кінної сотні та варта.

6 вересня в с[елі] Угринівці Луцького повіту вибухом з револьверу через вікно вбитий знаходившійся в пивній вартовий Михайло Діц, служачий маєтку власника Зволінського. По відомостям вибух був направлений в групу, яка була в пивной і вартовий вбит випадково.

7 вересня в Дубенському повіті чинами варти затриман ховавшійся на протязі шести місяців солдат Філімон Ємельянов Бухало 27 років, організатор багатьох виступів. Взагалі настрій селян не може лічитись певне задоволеним. Збір врожаю ярового проводиться звичайно. На продовольчому грунті ніяких ексцесів не було. Поміж громадською та військовою владою ніяких непорозумінь не виникало. Порядок і спокій на залізницях не порушався.

За губерніяльного старосту помощник старосты

Примірник Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 173.

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 177.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 17.