Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 9 липня 1918

місто Житомир

Згідно телеграмі за №12 представляю відомості за минулий тиждень.

30 червня та 1 липня в губерні спокійно.

2 липня в Старокостянтинівському повіті встановляється спокій та зліквідований рух в Теофіполі. Вбито двоє з большовицького комітету: підпоручник Симжук і Бондар, які мали замір втікти від конвою; вони були головними організаторами «Червоної точки».

3 липня в Кременецькому повіті зроблені на протязі трьох днів підряд розбишацькі нападення з метою грабіжа:

1) на орендатора хутора Дубина у якого ограбовано 3 800 карб[ованців];

2) біля села Підлясець на проїжджавшого Василя Чорного; це нападення предупреджено самим Чорним зробившим вибух з револьверу;

3) біля того ж місця ограбований жид на 805 карбованців;

4) в двох верствах од останнього місця ограбовані два жиди на 800 карб[ованців]. В першому випадкові затриманий один злочинець, двоє втікло; в останніх трьох випадках нападення зроблено трьома злочинцями однакових приміт, злочинці розшукуються.

4 липня в Овручі затримані та заключні в в’язницю Вера Переверзева та Фейга Гітіс, які затримані за агітацію проти уряду. До Житомиру повернувся броньовик-автомобіль, який посилався на допомогу в район Сквири Київської губ[ернії], офіцер броньовика мічман Берестовський легко поранений в ногу.

5 липня в Дубенському повіті, на пригороді Сурмичах, озброєними злочинцями ограбовано на 12 000 карб[ованців] кілька жидів-торгашів, виїхавши на вокзал; один торгаш поранений грабіжником, грабіжники втекли. В с[елі] Великій Мощаниці Будеражської волості того ж повіту вартою при допомозі селян затримані відомі грабіжники Лещук та два Шевчуки. В Острозькому повіті в дорозі з Кривина до Острога шість – вісім злочинців, загрожуючи револьверами, ограбували проїжджавших вночі шість чоловік пасажирів на 5 800 карб[ованців].

6 липня в губерні спокійно. На протязі минулого тижня в Житомирському повіті в с[елах] Райгородці, Лемешах і Мартиновці почуваються серед населення чутки про те, що німці хутко повинні будуть вийти з України і тоді дідичі не будуть мати змоги заставити селян повернути розграбоване майно. В агітації головним чином приймають участь три матроси з крейсера «Аврора», про затримання яких прийняті міри. В Коднянській волості в с[елі] Янківцях був зібраний сільський сход без участи та дозволу сільського голови, якого селяне загрожували провести силою на схід на вірьовці; про це робиться дізнання. В західної частини губерні дуже гостро стоїть проводольча справа через недостачу харчів, що загрожує великими політичними непорозуміннями.

Губерніяльний староста

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 95. – Арк. 96.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 13-14.