Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного комісара від 7 липня 1919

Доклад

Перебуваючи поза межами своєї губернії, я мав своїм завданням готувати відповідні фізичні сили для Волині згідно мого прохання від 19-го червня №1, а також налагоджувати адміністративно і господарчий апарат в прифронтовій смузі, коли-но дозволять сприяючі об’єктивні умови. З приводу першого питання маю шану докласти, наступне: резервова сотня почала набиратись і організовуватись інспектором міліції Поділля ще два тижні тому назад, но по приїзді п[ана] Богацького до м[іста] Кам’янця-Подільського в інтересах доцільності я передав її з майном в його розпорядження, порозумівшись попереду з самим Богацьким. По друге, бачучи непевне становище на фронті Старокостянтинівським, я найшов раціональним і з боку продуктивності праці більш доцільним, коли Старокостянтинівський повіткомісар замешкає для урядовання в м[істі] Волочиську, ніж деінше, позаяк Старокостянтинів ввесь час переходив з рук в руки і тому наказав йому 23 червня виїхати туди і там розпочати працю. Дійсно він туди виїхав і звідтіля мене інформував через спеціяльного гонця. Для відновлення адміністративного апарату і для інформації населення в південно-західній частині Кременецького повіту, а саме в Вишневецькій і Ямпільській волостях, мною туди були післані Кременецький повіткомісар і голова Кременецької повітової «Трудової ради», які мали проїхати на місце через Галичину.

З огляду на те, що ситуація на тім фронті за останній час значно погіршала, бо навіть Волочинськ захоплений большовицькими бандами, і, значить того клаптя території Волині, на якій я міг би ще працювати, не залишилось в даний мент за нами, то я особисто і повіткомісари: Луцький, Кременецький, Ізяславській, а незабаром можливо приїде сюди Старокостянтиновський, залишались без фактичної праці.

Доводячи про цеє до Вашого відома, п[ане] Міністре, прохаю відповідаючих вказівок.

Губерніяльний комісар Сумникевич

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1092. – Оп. 2. – Спр. 57. – Арк. 15.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 21-22.