Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Реакція за рубежем на аварію на АЕС

ТАРС

[Від такого ж чую]

Представник Міжнародного агентства по атомній енергії, що перебуває у Відні, заявив на прес-конференції, що МАГАТЕ було проінформовано радянською стороною про аварію на Чорнобильській АЕС і що СРСР завжди тісно співробітничав з агентством. Він висловив упевненість, що таке співробітництво буде продовжено і надалі. Спиняючись на радіаційній обстановці в Європі, представник МАГАТЕ відзначив, що він не вважає її небезпечною для здоров’я людей.

Міністр внутрішніх справ ФРН Ф.Ціммерман, виступаючи по телебаченню і радіо, зокрема, сказав: «Згідно з наявними відомостями, для нас не існувало і не існує ніякої небезпеки. Радіоактивність, яка підвищилася на нетривалий час в атмосфері, знизилась і в багатьох місцях знову досягла нормального рівня». В свою чергу держсекретар Бельгії в питаннях навколишнього середовища і соціальної емансипації М.Смет повідомила, що рівень радіації у Бельгії був практично нормальним.

Датська газета «Берлінгске тіденде» опублікувала інтерв’ю із завідуючим відділом атомного дослідного центру в Рісі X.Л.Гйорупом, який вважає, що засоби масової інформації та населення перебільшили небезпеку аварії на Чорнобильській АЕС для здоров’я датчан. «Відзначалося, – підкреслив він, – підвищення рівня радіації тільки на 10 проц. порівняно з нормальним. Це в 100 тис. разів менше від рівня, який вважається безпечним».

У штаб-квартирі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відбулась зустріч експертів з питань радіаційної безпеки. За їх оцінкою, за станом на 6 травня радіоактивні речовини над європейським континентом розсіялись, а більшість короткоживучих елементів радіоактивних речовин розпалась. Багато заходів, які було рекомендовано на ранній фазі інциденту, більше не є необхідними. На прес-конференції було відзначено, що те висвітлення, яке інцидент дістав у засобах масової інформації Заходу, викликало у населення небажану реакцію, що не відповідає реальному ступеню небезпеки, У цьому зв’язку вчені підкреслили, що немає ніяких причин рекомендувати обмеження імпорту з країн Східної Європи, включаючи СРСР.

З приводу галасливої пропагандистської кампанії, розв’язаної у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС західними засобами масової інформації, зокрема американськими радіостанціями, французька «Юманіте» пише сьогодні: важко пригадати, коли ще «радіоголоси» випліскували в ефір таку кількість різноманітних чуток. Однак усе це не дістає очікуваної реакції: радянські люди, безперечно, стурбовані, але вони спокійні, зазначає газета [1].

В цілому ряді інтерв’ю, взятих британськими телекомпаніями Бі-бі-сі і Ай-ті-ві у медичних експертів і представників служб радіологічного контролю Англії підкреслювалося, що деяке збільшення радіоактивності не становить загрози здоров’ю населення.

Правда Украины, 1986 г., 9.05, № 106 (13376); Радянська Україна, 1986 р., 9.05, № 106 (19611).

[1] Як видно, газета “Юманіте” перейнялася думкою Г.І.Ревенка, що можна одночасно бути і спокійним і стурбованим. Це й зрозуміло, бо за комуністичним табелем рангів редактор головної комуністичної газети в зарубіжній країні прирівняний до першого секретаря обкому в СССР. Див. коментар до статті “На работу, к реакторам” під 8.05.1986 р.