Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

В зоні особливої доброти

Л.Янюк

Бородянка Київської обл., 8. (Кор. «Радянської України»). Сьогодні вранці на адресу Бородянської районної Ради народних депутатів надійшла телеграма такого змісту: «Живу в однокімнатній квартирі 20 кв. м., кухня 10 кв. м., два балкони. Можу дати притулок 2-3 чоловікам. Чекаю. Щукін». Автор вказав свою точну адресу в селищі Щолково Московської області.

Телеграму передали в редакцію районної газети, вірніше двох районних газет – бородянської «Вперед» і чорнобильської «Прапор Перемоги». Колектив першої прийняв колег з Чорнобиля. І назавтра виходить номер «Прапора Перемоги» своїм колишнім тиражем 7540 примірників із зверненням Чорнобильського райкому Компартії України і районної Ради народних депутатів до трудящих району. У ньому говориться: «Наше завдання – організовано, дружно, пліч-о-пліч з місцевими трудівниками виконувати виробничу програму у промисловості, будівництві, сільському господарстві, культурному і побутовому обслуговуванні». У зверненні – слова привітання землякам із святом Перемоги.

Запитую редактора газети М.П.Лаціса, чи буде в номері надрукована телеграма з Підмосков’я?

– Ми її, звичайно, опублікуємо. І вона викличе в душах читачів глибоку сердечну вдячність. Та навряд чи хтось збереться в таку далеку дорогу… Ось почитайте цю замітку секретаря парткому колгоспу «Дружба» Чорнобильського району В.Гапоненка.

«Як тільки ми прибули в село Небрат, – читаю гранку набору, – де розташована бригада колгоспу імені Леніна Бородянського району, наступного ж дня провели партійні збори. Мова йшла про завдання комуністів у нових умовах. Для нас вони складні. Бо колгосп імені Леніна – передове господарство Бородянського району. Наш колгосп «Дружба» – передовик Чорнобильського. І тому ми повинні працювати за своєю традицією: дружно, самовіддано, високопродуктивне. І одночасно дотримуватись ритму роботи бородянців. Це й було основним рішенням наших перших партійних зборів на новому місці проживання й роботи».

Разом із головою РАПО О.Троценком ми їдемо в Немішаєвський радгосп-технікум, де в літній табір прийняли з «Дружби» майже 1200 голів великої рогатої худоби і півтисячі голів молодняка.

Перед поворотом з траси до літнього табору наш «Москвич» гальмує і зупиняється, пропускаючи валку автомашин, навантажених соломою.

Ми повільно їдемо за шістьма грузовиками. Не встигли вони зупинитись, як одразу їх почали розвантажувати. А я беру коротке інтерв’ю у водіїв В.П.Романенка і Л.М.Христевича:

– Ми із Ставища. Це – не перший наш рейс і не останній, звичайно. Треба допомогти товаришам, що потрапили в біду…

Олексій Миколайович Троценко коментує:

– Цілодобово везуть до нас корми для худоби – силос, солому, мелясу, комбікорми – машини з Ставищенського, Миронівського, Кагарлицького, Володарського, Сквирського та інших районів області. Все, що намічено, виконується чітко. Поголів’я худоби в районі збільшилося майже вдвоє. У Бородянський район перевезено кілька тисяч голів худоби. Всю вже розміщено, сформовано групи, закріплено людей. Особлива турбота – про нове дійне стадо. Літні табори, де утримується велика рогата худоба, обладнані як належить. Тут є водопровід, молокопровід, апарати механічного доїння, а також техніка для підвезення кормів.

Скажу так: уся область надавала допомогу нам і чорнобильцям, щоб ми організували виробництво і життя як слід.

У начальника комплексу, ветфельдшера Н.І.Соханди свої турботи.

– Звичайно, в ці перші дні надої дещо знизилися, – каже вона. – Авжеж, переїзд. Два дні корів не доїли. Вдома наші доярки надоювали по 10 і більше кілограмів молока від корови. Зараз усі стараються, особливо Ольга Пилипенко, депутат Чорнобильської районної Ради народних депутатів, Марія Шиляєва, Євдокія і Марфа Семелік, щоб роздоїти вправно своїх корів. Молоко піде. Все зробимо для цього – умови нам створили добрі. І прийняли нас добре, живемо в чужих людей, як у близьких родичів. Чуємо добрі слова, маємо хліб і до хліба, затишні домівки. Ось що значить людська доброта.

Кілька тисяч чоловік з Чорнобильського району оселилися в гостинних сім’ях бородянців.

Можна сказати, що нині всіх трудящих забезпечено роботою – в основному за спеціальністю. Розв’язується ряд побутових питань – за це взялися сільради, депутатські групи.

У переддень свята Перемоги об’єднаний секретаріат Бородянського і Чорнобильського райкомів партії розглянув програму проведення народних торжеств у райцентрі, в селах району. На мітингу в Бородянці, яким завершиться марш святкової колони і покладання гірлянд до братської могили полеглих героїв Великої Вітчизняної війни, виступлять секретарі райкомів М.С.Миронов і А.М.Амелькін. Всенародне свято завершиться на стадіоні показовими змаганнями команд обох районів.

Радянська Україна, 1986 р., 9.05, № 106 (19611).