Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Добровільно й свідомо

В.Заруда, Д.Злобінський

Розповіді про мужність і героїзм

У тих, хто прямо йшов на вогонь, хто вгамовував зруйнований четвертий реактор Чорнобильської АЕС, ми будемо завжди в боргу. Несли й несуть свою вахту вони впевнено, по-діловому, без зайвих емоцій, але вперто й мужньо. Експлуатаційники атомної, пожежники, працівники міліції й військові, вчені й партійні працівники, лікарі й транспортники – всі вважають себе мобілізованими, і не здадуть поста, доки не пролунає відбій.

Секретар парторганізації…

Секретар парторганізації Чорнобильського монтажного управління «Південтеплоенергомонтаж» А.О.Нагорний після зміни.

У перші ж години боротьби із розбурханою стихією, з метою скорочення радіоактивного виходу в атмосферу, над активною зоною реактора почалося спорудження захисного валу. Шлях доставки – повітря. Засоби доставки – вертольоти. Матеріали – пісок, глина, бор, доломіт, вапняки, свинець. А потім обвалування берегів Прип’яті…

В офіційних матеріалах про це сказано кількома рядками. За ними ж – тисячі тонн захисних матеріалів, їх видобули, відповідно упакували, спорудили спеціальні «підвіски» і підвісили до вертольота люди, які теж пішли на вахту за покликом серця. Бригади комплектувалися в трудових колективах Іванківського й Поліського районів. Велика частка цієї роботи, а згодом і по збереженню чистоти вод Прип’яті і Дніпра лягла на плечі Прип’ятського, Чорнобильського, Київського та інших монтажних управлінь тресту «Південтеплоенергомонтаж».

Начальник виробничо-технічного…

Начальник виробничо-технічного відділу, секретар парторганізації В.С.Коренський з бригадиром слюсарів М.Ф.Дубровським, майстром В.Е.Шмідтом і виконробом В.С.Мациком обговорюють чергове завдання.

Виконуючі обов’язки заступника начальника і головного інженера Чорнобильського монтажного управління Л.Б.Шполянський і Б.О.Радченко розповідають, що включно до 4 травня з працівників Чорнобильського і Прип’ятського монтажних управлінь на вахту в дві зміни для завантаження вертольотів виходили бригади по 50 чоловік. Працювали злагоджено. Ніяких зауважень до учасників тих робіт. Згодом їх перевели на монтажні роботи. За кілька днів упорались з величезним обсягом робіт по укладенню трубопроводів промзливової каналізації в рамках міста, для захисту ріки Прип’ять від брудних вод. Потім створювали сховища для рідких і твердих відходів тощо.

Про те, що зроблено, легко мовиться, а організувати людей на їх титанічну роботу було нелегко. Штаб по організації діяльності монтажників почав діяти паралельно в Поліському і в Києві. А базу перенесли на межу 30-кілометрової зони – у піонерський табір тресту «Київміськбуд-1», що розташований на околиці села Ковшилівка Поліського району [1].

Смачну їжу готує кухар Прип'ятського…

Смачну їжу готує кухар Прип'ятського відділу робітничого постачання комсомолка Лариса Гулевич.

Між базою і Поліським за графіком снують автобуси. Чимало монтажників, як і завжди, були у відрядженні. Нова адреса повідомлялася по місцевому радіо, в «блискавках», що вивішувалися в людних місцях. І люди прибували. У відділі кадрів робота кипіла. Начальник відділу кадрів управління спільно з представником адміністрації вирішують, кого залишити на базі, кого направити у відрядження. А є й такі, кому видається довідка для тимчасового трудовлаштування в іншому місці, їх мало, але є. Тих же, хто не скорився, хто спільну біду сприйняв як власну і кинувся зупиняти її – переважна більшість.

Цих двох людей ми побачили в центрі Поліського. Примостились вони біля крила автомобіля, неподалік від тимчасового приміщення Прип’ятського міськкому партії, й зосереджено, нічого не помічаючи навколо себе, продовжували почату в міськкомі партії серйозну розмову: коли провести чергові партійні збори, чиї заяви про прийом до кандидатів у члени КПРС надійшли, хто їх рекомендує.

Уважно стежать за здоров'ям…

Уважно стежать за здоров'ям монтажників лікар Прип'ятської медчастини Л.І.Прилепська (праворуч) та медсестра О.В.Коваленко.

Коли ми підійшли до них, не зразу зрозуміли, хто ж з них секретар парторганізації. Виконроб Анатолій Олександрович Нагорний пояснив: секретарську вахту у мене приймає Валентин Сергійович Коренський. Учора його обрано секретарем. В особливих умовах шукаємо нові форми роботи. Ми з перших днів аварії були на вахті. Сьогодні частині керівників і рядових працівників управління лікарі пропонують відпочинок і профілактичне оздоровлення. Відлучусь від справ на деякий час і я. Не бути ж новій вахті без партійного ватажка…

В.С.Коренський – начальник виробничо-технічного відділу Чорнобильського монтажного управління. Проте його виробничі функції в нових умовах значно видозмінилися. Щодня, часто незалежно від службових обов’язків, комплектуються бригади і направляються на об’єкти. Крім основного об’єкта, їх ще чимало, і серед них жодного другорядного. Щодня потрібні дозиметристи, слюсарі, зварники, працівники санпропускника, диспетчери, постачальники, і навіть ті, хто б займався благоустроєм території табору. Для всіх знаходиться робота.

Ми ходили по території табору, побували в штабі управління. Скрізь вирувало життя. На кухні поралася молодіжна бригада, готувала вечерю. В медсанчастині проводився профілактичний огляд тих, хто повернувся із зміни. Розвантажувались автомашини з білизною, меблями. Відчувався напружений, чіткий робочий ритм табору.

На прощання нас ознайомили з документами, гідними захоплення. То були заяви про прохання зарахувати до лав КПРС. «Прошу прийняти мене до лав КПРС, – пише виконроб апаратної дільниці Чорнобильського монтажного управління Володимир Іванович Суриков. – Добровільно й свідомо я брав активну участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Події останніх днів були випробуванням моїх життєвих устоїв, моральної й політичної зрілості, готовності захищати інтереси народу. Надалі хочу бути завжди в одних лавах з комуністами. Клянусь ніколи не зрадити своїх принципів, чесно й гордо нести звання комуніста». Далі заяви Валентина Івановича Іванченка, Степана Івановича Миронова. Сьогодні їх вісім. І буде ще чимало. Від тих, хто перевірив себе, зміцнів у боротьбі зі стихією, не злякався, не відступив.

Київська правда, 1986 р., 22.05, № 122 (18604).

[1] 42 км на захід від ЧАЕС, 9 км на схід від Поліського. Нині село нежиле через радіацію.