Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

“Визнають” помилки

[Від такого ж чую]

Нью-Йорк, 21. (ТАРС). Роздута Вашінгтоном наклепницька кампанія навколо аварії на Чорнобильській АЕС бумерангом ударила по її ж організаторах.

«Уряд Сполучених Штатів Америки не вкрив себе славою у справі з подіями в Чорнобилі», – підкреслює в цьому зв’язку журнал «Прогрессів». Він відзначає, що адміністрація Рейгана негайно використала цю подію для роздування «холодної війни». Вашінгтон наповнив інформацію про аварію на АЕС туманними і непідкріпленими фактами і твердженнями, які врешті-решт виявились абсолютно невиправданими, зазначає «Прогрессів».

Неприємні для правлячих кіл США визнання містить і редакційна стаття газети «Бостон глоб». Цитуючи різні брехливі вигадки, які запускалися в пресу, і в тому числі з допомогою офіційних осіб адміністрації, газета підкреслює: «Немає ніякого сумніву, що почасти повідомлення (з Чорнобиля. – Прим.ТАРС) були неймовірно роздуті». Тим часом, зазначає «Бостон глоб», «і небезпеку, і необхідність самопожертви чітко усвідомлювали ті, хто брав участь у ліквідації аварії». В цілому оцінка поведінки людей, які діяли на місці подій, – якщо повністю про неї розповісти, – може звучати як героїчна історія, продовжує газета. «Лікарі, які борються за врятування життя техніків станції, що потерпіли під час аварії, нічна охорона, пожежники та інші люди, включаючи лікаря, який відразу ж кинувся допомагати людям на місці подій, – хіба світ не зобов’язаний віддати їм належне?» – таке законне запитання ставить газета.

«Давайте визнаємо, ми сплохували» – такий характерний заголовок дав своїй статті на цю тему один з найбільших американських журналів «Ю.С. ньюс енд уорлд ріпорт». Хоча й намагаючись уникнути «визнання» власних помилок, журнал, однак, змушений констатувати, що критика Радянським Союзом підходу західних засобів масової інформації справедлива.

Визнаючи заднім числом те, що вони буквально підстрибували з радості, намагаючись використати аварію на Чорнобильській АЕС для антирадянських вигадок, американські засоби масової інформації, однак, не знайшли в собі сміливості винести правильні уроки з власного конфузу. І досі то одна, то інша газета або телестанція виступають із сенсаційними «відкриттями» і повідомленнями. В той час як вичерпне інформування Радянським Союзом про хід робіт по ліквідації наслідків аварії, всебічне розслідування її причин вибило грунт з-під ніг наклепників, знаходяться і такі, що, як і раніше, намагаються грати на відсутності в американців доступу до правдивої інформації, замовчувати радянські повідомлення на цю тему. «Аварія на радянській атомній електростанції продемонструвала, наскільки дурна наша преса», – написав у цьому зв’язку в газету «Чікаго трібюн» житель Чікаго Френкі Дрейзан.

Радянська Україна, 1986 р., 22.05, № 116 (19621).