Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Вахта трудівників полів

І.Проценко, громадський кореспондент «Київської правди». Поліський район

Три населених пункти колгоспу «Родина» потрапили в 30-кілометрову зону Чорнобильської АЕС. Люди з них евакуювалися на центральну садибу господарства, в Мартиновичі [1]. І тут одразу ж включилися в роботу. Партком і правління колгоспу звернулися й до робітників АЕС, щоб і ті не стояли осторонь колгоспного виробництва. Хто забажає сісти за важелі трактора – будь ласка. Хто виконуватиме інші роботи – чекаємо на вас.

І люди відгукнулись. Окремі з них виявили справжні ентузіазм, самовідданість.

– Особливо ми вдячні електрозварнику Сергію Івановичу Мелю, слюсарям Миколі Михайловичу Олексієнку і Михайлу Васильовичу Скрипченку, механізатору Анатолію Олексійовичу Власенку, які надали нам значну допомогу у підготовці техніки до жнив і заготівлі фуражу, – тепло відгукуючись про евакуйованих з Чорнобильської АЕС, говорить бригадир тракторної бригади колгоспу М.І.Мелещенко.

Нині в господарстві збіг робіт великий. Слід продовжувати догляд за просапними, заготовляти корми на стійловий період, завершувати підготовку до жнив. І переважна більшість механізаторів відзначається особливою сумлінністю.

Кого сьогодні у першу чергу виділити? Ю.П.Корнієнка, Г.Р.Припору, Р.А.Адаменка, О.П.Лудченка, які невтомно працюють на косовиці трав, М.О.Іванченка, М.М.Максименка, що безперебійно транспортують зелену масу, чи В.С.Шеремету, Б.П.Худолія, В.Ф.Котляра, які гребуть сіно у валки і пресують його? Всі вони заслуговують на високу похвалу, кожен показує зразки організованості.

Механізатори розуміють, що не можна сьогодні згаяти не лише дня, а й години, бо з кормового поля треба незабаром переїжджати на хлібне. Уже колосяться жита і пшениці, нагадуючи про себе тим, хто засівав і плекав ниву. Зібрати все вирощене – ось девіз трудівників полів.

Як же підготувалися до цієї відповідальної роботи хлібороби колгоспу? Разом з головою колгоспу О.І.Видолобом і бригадиром тракторної бригади М.І.Мелещенком оглядаємо жатки, комбайни. Окремі з них відремонтовані ще до початку весняних польових робіт. Так, зокрема, зробив П.Г.Погребенко. Він сам підібрав собі й помічника. Цього року вирішив працювати з сином Віктором, який закінчив училище механізаторів. Заздалегідь полагодив комбайн М.І.Самійленко. На час жнив він запросив працювати помічником Віктора Фещенка, який недавно повернувся з служби в армії.

У досвідчених комбайнерів уже стало традицією під час жнив працювати поруч з молоддю, щоб кожен сільський юнак пізнав ціну хліба, полюбив життєдайну ниву.

У колгоспі «Родина» залишилось до збирання небагато зернових – близько 550 гектарів. Частина посівів, на жаль, залишилася в зоні, куди в’їзд заборонено. Та це не повинно призвести до самозаспокоєння. Навпаки, це зобов’язує трудівників полів провести жнива так, щоб не втратити жодного колоска.

Київська правда, 1986 р., 27.06, № 151 (18633).

[1] 36 км на захід від ЧАЕС. На карті 1992 р. позначене як таке, що підлягає переселенню через високий рівень забруднення.