Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Така важлива ділянка

К.Зернов

Спорт

Без перебільшення можна сказати, що вся країна, люди сотень професій вносять вклад у справу ліквідації наслідків аварії на Чоряобильській АЕС. Яку функцію можуть виконати в цій ситуації представники спорту? На перший погляд, одразу й не відповіси. А от працівники фізкультурних організацій Київщини своє місце в шерензі визначили чітко й оперативно.

При облспорткомітеті створено спеціальний штаб. Завдання такі: організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів з трудящими, які працюють по ліквідації наслідків аварії, а ще – надання допомоги фізкультурним підрозділам районів, котрі прийняли населения, евакуйоване з 30-кілометрової зони.

Для початку виявили місцезнаходження фізкультурних працівників Чорнобильського району, міста Прип’яті, налагодили зв’язок з колегами у Макарівському, Іванківському, Поліському та Бородянському районах. Усі тренери та інструктори-методисти поступово стали до роботи на нових місцях. І тоді штаб розгорнув свої операції. Їхні напрями – найрізноманітніші.

От, скажімо, спортивна форма та інвентар. Уже в перші дні всі обласні ради спорттовариств виділили сотні комплектів у кожний табір відпочинку чи населений пункт, де знаходяться ті, хто несе вахту на передньому краї. На сьогодні сума, на яку здійснено це постачання, – понад 120 тисяч карбованців. М’ячі, набори шахів, шашок, костюми, спортивне взуття – всього не перелічити.

Ключова ділянка роботи – організація цікавих заходів: спортивно-театралізованих свят, зустрічей з відомими атлетами, показових виступів майстрів, товариських матчів. Культурно-спортивні свята, що відбулися в чотирьох районних центрах у травні – червні, стали пам’ятними подіями для тисяч людей. Адже приїхати сюди вважали своїм обов’язком чемпіони та призери олімпіад, світу та Європи. Які тільки види спорту не були представлені: і велогонка, і бокс, і фехтування, й художня гімнастика, і навіть авіаімоделізм.

Та, звичайно, штаб не міг обмежитись разовими (нехай і найефективнішими) заходами. Робота ведеться щодня за чітким графіком. Кожне ДСТ має закріплені адреси шефства. Авангардівцям доручені колективи, які перебувають у піонертаборах «Лісова галявина» та «Казковий», на базі відпочинку «Гористе». Облрада «Спартака» опікується Макарівським районом, профспілкове ДСТ – Іванківським, «Колос» – Бородянським, а Дніпровська басейнова рада «Водника» – річковиками й судноремонтниками.

Варто побувати на спортивному комплексі Бабинецької середньої школи Бородянського району або в селі Страхолісся, що в прибережній частині Чорнобильського району, як пересвідчуєшся: короткі години між змінами трудівники експлуатаційної бази флоту радо присвячують фізичній культурі.

Слід сказати, що в питаннях шефської діяльності обласні ради ДСТ об’єднали зусилля з відповідними організаціями Києва. В Поліському районі відбулася зустріч енергетиків із футболістами славнозвісного київського «Динамо» зразка 1975 року, а нині тренерами – Віктором Колотовим і Володимиром Трошкіним. А ще один заслужений майстер спорту – Володимир Іванов очолюваів команду ветеранів волейболу столиці України, яка провела товариські ігри у Вишгородському районі, де на базі відпочинку каскаду середньодніпровських ГЕС розташувалися бригади водіїв бетоновозів.

Виїзди таких груп фізкультурного активу припали до душі тим, хто бореться зараз за долю атомної. У розташуванні ряду військових частин та з’єднань пожежної охорони побували студенти Київського державного інституту фізкультури. Були й показові поєдинки на борцівському килимі й конкурси силачів-гирьовиків.

Справжнім сюрпризом для мешканців «Лісової галявини» став приїзд шахового гросмейстера. Сеанс одночасної гри провела одна з найсильніших шахісток світу Лідія Семенова. Зазначимо, що разом зі спортсменами й тренерами в агітбригади входять самодіяльні митці, як, наприклад, молодь Київського інституту інженерів цивільної авіації, заводу «Арсенал» імені В.І.Леніна.

По ходу цієї роботи виникають і труднощі, й проблеми. Далеко не завжди заходи спортивних агітбригад належним чином афішуються, потрапляють на них менше трудівників, аніж можна було б охопити. Не скрізь є можливості розпланувати нові спортмайданчики у місцях, найзручніших для робітників.

Тим часом тривають і звичайні спортивні змагання. Календарні матчі чемпіонату УРСР з футболу серед команд колективів фізкультури проводить бородянський «Машинобудівник». Кубкові турніри з футболу відбулися в Іванківському та Поліському районах. У Макарівському районі радо зустрічали учасників міжнародного «Велопробігу миру-86» за маршрутом Київ – Прага – Монреаль – Нью-Йорк.

Великою турботою оточені юні спортсмени – вихованцї ДЮСШ Чорнобильського району та міста Прип’яті. Разом зі своїми ровесниками з інших спортшкіл області вони виїхали на спортивні бази різних областей України, де відпочивають, тренуються, виступають у змаганнях. До речі, припятський легкоатлет Олександр Веденьов став переможцем реопубліканської юнацької першості «Авангарду» в бігу на 400 метрів, а разом із товаришами по школі Альбертом Митіним та Ігорем Понятенком став срібним призером в естафеті. На аналогічній першості юніорів спортивну ходьбу на 10 кілометрів виграв Михайло Прянишников.

Без вихідних працює штаб, очолюваний головою облспорткомітету В.Г.Одудом. Штаб, який весь час, образно кажучи, на колесах. Останнім часом у сферу його турбот увійшли колективи будівельників, які прибули на Київщину споруджувати житло для евакуйованого з 30-кілометрової золи населення.

Тут, напевно, виникнуть серйозні питання. Адже будівництво розгортається у десятках сіл різних куточків області. Яка там спортбаза? Чи прибули разом з бригадами штатні фізкультурні інструктори з їхніх базових підприємств? Відповіді належить отримати вже сьогодні.

Дзвінок з облради «Авангарду». З’ясовується, що треба зробити для одеситів і вінничан, які працюють у селах Васильківського району. Без перепочинку, конкретно, злагоджено – за таким девізом намагаються діяти нині спортивні організації області.

Київська правда, 1986 г., 8.07, № 160 (18642).