Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Від щирого серця

С.Масловська

Митці – Чорнобилю

У чорнобильському кінотеатрі «Україна» щодня відбувається три сеанси – один вранці, для особового складу однієї вахти, а ввечері – ще два, для другої. Широко відкриті двері запрошують і всіх бажаючих.

Кіно ж, звісно, як завжди, потребує реклами. Тож і їдуть до цього міста, яке переживає тривожні дні своєї біографії, не лише шахтарі, пожежники, метробудівці, медики, а й… художники.

У Чорнобиль прибули з Києва старший художник комбінату «Укррекламфільм» О.Гайдай і художник комбінату «Екран» А.Сердюк. Поїхали, щоб своїми мистецькими витворами прикрасити не лише кінотеатр, а й створити наочну агітацію у зоні АЕС, відтворивши в ній нові серйозні та відповідальні завдання, які постали перед трудівниками, котрі самовіддано працюють на ліквідації наслідків аварії.

Приїхали, і вже незабаром поблизу станції з’явився великий художній стенд на тему «Місце подвигу – Чорнобильська АЕС». Художники від усього серця прагнули створити своєрідний затишок у цьому місті, добре розуміючи, що їхня творчість потрібна саме тут, у екстремальних умовах. Тому й працювали не марнуючи жодної хвилини, упродовж усього дня до пізньої ночі.

До майстерні, двері якої були завжди відчинені, приходили будівельники, донецькі й вірменські шахтарі, пожежники з проханням виготовити стенди для «Блискавок», «Бойових листків», оформити стіннівки тощо. І все робилося одразу ж, з великим бажанням, щоб хоча б цим допомогти героям, які борються з розбурханим атомом. Не кажучи вже про рекламні щити, які запрошували гостей на перегляд фільмів чи зустрічі з акторськими бригадами, що постійно відвідують місто. Тут побували довженківці, інші майстри сцени та екрану. Саме тут відбулася й прем’єра фільму «Досьє людини в «мерседесі», який привезла з Москви творча група кіностудії імені М.Горького.

А у фойє кінотеатру було розгорнуто персональну виставку кіноплаката Олександра Гайдая, на якій демонструвалося понад тридцять кращих робіт з творчого доробку художника за останні десять років. Виставка справила таке враження на відвідувачів, що багато хто з них просили на згадку плакат з автографом. А художнику у відповідь на таке приязне ставлення до його творчості хотілося залишити тут частку свого серця…

Секретар Прип’ятського міськкому Компартії України О.Гаманюк щиро подякував майстрам пензля.

Прапор комунізму, 1986 р., 8.07, № 160 (2556).