Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Поїздка в райони Київської і Гомельської областей

ТАРС

8-9 серпня член Політбюро ЦК КПРС, Голова Ради Міністрів СРСР М.І.Рижков і член Політбюро ЦК КПРС, голова Комітету державної безпеки СРСР В.М.Чебриков відвідали ряд районів Київської і Гомельської областей, зону Чорнобильської АЕС.

Вони побували на промисловому майданчику атомної станції, ознайомилися з ходом робіт по консервації пошкодженого реактора і його похованню, дезактивації будинків, устаткування і території станції, підготовці до пуску першого і другого енергоблоків, які перебувають у резерві.

Ці та інші питання ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пов’язані насамперед із забезпеченням довгочасного і надійного захисту водних ресурсів Дніпровського басейну від забруднення, були розглянуті на нараді, що відбулася в Чорнобилі з участю змінного складу Урядової комісії, яку очолює заступник Голови Ради Міністрів СРСР Г.Г.Ведерников. Брали участь також керівники ЦК Компартії України, уряду УРСР, партійних і радянських органів Київської області, спеціалісти.

Було відзначено, що здійснення великомасштабних і енергійних заходів дало змогу в короткі строки значно поліпшити обстановку на АЕС і в прилеглій зоні. Роботи ведуться організовано, широким фронтом. У них беруть участь багато міністерств і відомств, наукові, конструкторські та проектні організації, велика кількість трудових колективів, військові підрозділи. Водночас було звернуто увагу на недоліки, які є у проведенні зазначених робіт, необхідність підвищення їх темпів і якості, а також ефективності використання ресурсів, що виділяються.

На нараді говорилося про високу вимогливість і постійну увагу з боку Політбюро ЦК КПРС, Генерального секретаря ЦК КПРС М.С.Горбачова до всіх питань організації роботи по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, соціально-побутовому влаштуванню евакуйованого населення. Держава виділяє для цього все необхідне. Головне завдання полягає в тому, щоб, спираючись на найбільш ефективні проектно-конструкторські і науково-технічні вирішення, підвищити рівень будівельних та інших робіт і тим самим швидше повернути в нормальне русло всю господарську діяльність у районі Чорнобильської АЕС. Особливо підкреслювалося принципове значення суворого виконання рішень ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР у питаннях, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В усьому цьому велика роль і відповідальність партійних і радянських організацій.

На нараді в Гомельському обкомі Компартії Білорусії були розглянуті питання соціально-побутового і господарського влаштування евакуйованого сільського населення частини південних районів області, прилеглих до зони Чорнобильської АЕС. Відзначалося, що повним ходом іде спорудження будинків для тих, хто прибув у нові місця проживання, всі вони працевлаштовані і розміщені цілими господарствами переважно в районах, де відчуваються труднощі з трудовими ресурсами. Протягом серпня-жовтня цього року всі евакуйовані сім’ї будуть забезпечені впорядкованим житлом.

На нарадах виступив М.І.Рижков.

Знайомлячись з умовами життя трудящих у районах, розташованих поблизу від АЕС, М.І.Рижков і В.М.Чебриков відвідали вахтове селище Зелений Мис, що споруджується для експлуатаційників та будівників атомної станції. Вони говорили з трудящими, цікавились їхнім побутом, організацією харчування, медичного обслуговування.

У селищах Здвижівка і Тернопільське Київської області, Кірове і Стара Буда Гомельської області, де споруджені і споруджуються сотні зручних сучасних будинків для евакуйованих сільських жителів, відбулися розмови з новоселами і будівельниками, які прибули для подання допомоги з різних районів обох республік. Розмова йшла про повсякденні справи сільських трудівників, які активно включилися в роботу на нових місцях, а також про життєву силу соціалістичного суспільства, переваги нашого радянського способу життя, при якому ніхто не залишається без підтримки у важкий момент. Учасники зустрічей висловлювали сердечну вдячність партії і урядові за виявлене про них піклування.

На місцях вживалося оперативних заходів щодо питань, які потребували розв’язання.

У поїздці у район Чорнобильської АЕС по Київській і Гомельській областях разом з М.І.Рижковим і В.М.Чебриковим були кандидат у члени Політбюро ЦК КПРС, перший секретар ЦК Компартії Білорусії М.М.Слюньков, Голова Ради Міністрів Української РСР О.П.Ляшко, другий секретар ЦК Компартії України О.А.Титаренко, перший заступник Голови Ради Міністрів Білоруської РСР В.Г.Євтух, перший секретар Київського обкому партії Г.І.Ревенко, перший секретар Гомельського обкому Компартії Білорусії О.С.Камай, голова Київського облвиконкому І.С.Плющ, голова Гомельського облвиконкому О.А.Граховський, міністр енергетики і електрифікації СРСР А.І.Майорець.

Під час зустрічі [М.І.Рижкова і В.М.Чебрикова з народом] у Зеленому Мисі. Фото В.Репіка (РАТАУ)

Радянська Україна, 1986 р., 10.08, № 181 (19686); Известия, 1986 г., 10.08, № 222 (21664) [тільки текст].