Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

2-й квартал 2011 р.

28.06.2011 Нова стаття Дмитра Донцова

Сьогодні починає працювати наша е-бібліотека творів Дмитра Донцова – визначного українського політичного мислителя. Нині ми пропонуємо його статтю «Енгельс, Маркс і Ляссаль про неісторічні нації» (1913 р.).

Це питання є: як маємо ставитися до національного руху на Україні? Чи вважати сей рух за явище поступове, що заслугує на наше попертя, чи, навпаки, за факт соціяльно-реакційний, щось неприродне й штучне, що жадним способом на симпатії правдивого демократа претендувати не сміє?

Більше інформації…

26.06.2011 Нові статті в альманасі «Купола»

Опубліковано нові статті в альманасі «Купола» (вип. 4, 2007 р.):

Украинский казак

Євген Чернецький Герб Побуг

Ірина Бекетова Експериментальна майстерня

Людмила Білоус Українські порохівниці

Людмила Пекарська Ювілей Української бібліотеки в Лондоні

60 років тому в Лондоні, у будинку 218 на Сасекс Ґарденс (Sussex Gardens), що поруч з відомим Гайд Парком, була заснована Українська бібліотека.

Більше інформації…

24.06.2011 Нові твори Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми продовжуємо публікацію його поетичної збірки «Витоки» і пропонуємо її п’ятий розділ та заключний вірш «Не шкодую».

Та все ж, я вдячний Богу, за розмову, / Що дав мені розкрити душу, серце, / Перед людьми сповідатися, знову / Повідати їм тайни свої, дещо вперше.

Більше інформації…

22.06.2011 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Великий Бір».

Куди йти? Звичайно, до рідної хати. Але як її тепер віднайти? Згадав, що поруч була церква. Незаменімий орієнтир!

Більше інформації…

20.06.2011 Нові поезії Віктора Перконоса

Продовжуємо публікацію збірника поезій Віктора Перконоса «Атапата». Сьогодні – «Народні ритми».

А в пана, пана / Собака п'яна, / Лежить на санях / В червоних штанях, / I люльку курить, / Та й пана дурить.

Більше інформації…

18.06.2011 Нове про Степана Руданського

Починаємо публікувати спадщину українського поета Степана Руданського (1834 – 1873). Сьогодні доступні стаття «Творчість Степана Руданського» та галерея зображень.

Степан Руданський нагадував Франкові Віктора Забілу як безталанною долею своєю, так і «складом свого обдарування, м’якістю своєї вдачі», особливою майстерністю поетичної обробки народних казок та оповідок.

Більше інформації…

16.06.2011 Новий збірник історичних документів

Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – опис третьої тисячі справ Земського банку Херсонскої губернії.

О залоге имения землевладельца Верхнеднепровского уезда, крестьянина Степана Григорьева Сторожко при д. Екатерингофе и др. (12.02.1904)

Більше інформації…

14.06.2011 Нова історична монографія

Продовжуємо публікацію монографії Євгена Луняка «Анна Руська – королева Франції в світлі історичних джерел». Сьогодні – розділ «Значення королеви Анни у вітчизняній та французькій історії».

У Франції пам’ять про королеву Анну зберігають не лише сторінки середньовічних хронік та актові джерела ХІ ст. Мешканці містечка Санліс згадують із вдячністю королеву з Русі.

Більше інформації…

12.06.2011 Нова праця з історичної бібліографії

Незалежна Україна, Історія релігії та церкви – розділи «Каталогу кандидатських та докторських дисертацій з історії України, захищених за період від 1945 по 2004 рік», підготованого В.Берковським.

Більше інформації…

10.06.2011 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Швець Омелько».

Омелька, який почав шевцювати у Львові, змушують вступити до цеху… До Омелька приходить єврей Лейзер і докладно пояснює, як важко вступити до цеху і чому цехові майстри не терплять партачів. Омелько пошив дуже гарні й коштовні чоботи для коронного підчашого. Це обурило цехмістра. Цехові майстри розгромили майстерню Омелька, а заодно й інших православних майстрів – Павла та Остапа…

Більше інформації…

8.06.2011 Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам її поетичний цикл «Діаспора»:

Діаспора. Термін науковий

Покидали люди землю нещасливу…

Сумний святкуєм ювілей!

Між усіх трагічних ювілеїв…

Діаспора… Яке об’ємне слово!

Чи не вони безвинно вимирали / серед щедрот кубанської землі? / Тайгу і тундру ними заселяли / по волі демонів у зорянім Кремлі. – Вірш Софії Малильо.

Більше інформації…

6.06.2011 Нова монографія про Київ

Продовжуємо публікацію монографію І.Ю.Парнікози «Лиса гора – урочище в плині часу». Сьогодні – розділ «Містична слава Лисої гори: відьомське кодло чи язичницьке святилище».

Лисими горами вважали не тільки лесові височини, на кшталт київських Лисої гори біля Видубичів чи Юрковиці, але й піщані дюни. Так Лисою горою здавна йменують піщаний бугор, що піднімається над плавневими просторами на правому березі Дніпра біля смт Василівка Запорізької області.

Більше інформації…

4.06.2011 Нова стаття з історичної географії

Опублікована стаття Т.Ґедзь «Паланки Правобережної України в середині XVII ст.».

В даній статті ми розглянемо описи Евлією Челебі паланок Правобережної України як осередків осілого життя на кордоні Лісостепу і Степу.

Більше інформації…

2.06.2011 Новий посібник з археології

Продовжуємо публікувати посібник С.Я.Ольговського «Античні держави Північного Причорномор’я». Сьогодні – розділ «Борисфеніда, Ольвія і поселення Нижнього Побужжя».

Історія дослідження Борисфеніди та хронологічні етапи її існування / Планування та забудова / Джерела та історія дослідження Ольвії / Хронологічні етапи існування Ольвії

Більше інформації…

30.05.2011 Новий посібник з логіки

Продовжуємо публікувати навчальний посібник О. В. Пустовіта «Введення в логіку». Сьогодні – «Лекція 2. Логічна форма».

Головна мета логіки – обгрунтування правильності (чи неправильності) міркувань, – тих чи інших способів отримання істинних знань з вже наявних знань.

Більше інформації…

28.05.2011 Нові статті в альманасі «Купола»

Опубліковано нові статті в альманасі «Купола» (вип. 4, 2007 р.):

Янина Пучкова Летописец запорожского казачества

Сергій Соколов Київ аптечний

А. А. Вздорожание хлеба в Киеве в 1765 году

Воспрещение венчанным жить врозь до свадьбы

А. Андриевский Судьба киевских водяных мельниц

Більше інформації…

26.05.2011 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми продовжуємо публікацію його поетичної збірки «Витоки» і пропонуємо її четвертий розділ – «Мандри».

Сонечко / Втома / Журавель / Дунай / Київ / Кишинів / Молдова / Крим / Берізка / Білорусь

Більше інформації…

24.05.2011 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Теренград».

Що ж стосується Великого Бору, до якого наближався поїзд, то батько ставився до цього першого свого місця служби в Західній Україні з особливою теплотою.

Більше інформації…

22.05.2011 Нові статті з культурології

Опубліковано наступні статті:

Л.Г. Дротянко Український контекст філософії космізму

О. С. Кирилюк Універсально-культурні виміри філософії космізму

Василь Барладяну–Бирладник Українське село – колиска національної культури та менталітету

О.С. Кирилюк Універсальні параметри соціокультурної спаціальності: українська хата

Можна зробити висновок про семіотичну тотожність універсально-культурних уявлень про Всесвіт (передумову виникнення життя), хату (місце розгортання часових параметрів життя) та останній притулок людини (місце вічного упокоєння та запоруки майбутнього воскресіння).

Більше інформації…

20.05.2011 Нові поезії Віктора Перконоса

Продовжуємо публікацію збірника поезій Віктора Перконоса «Атапата». Сьогодні – «Віршовані народні прислів’я».

Доброго й корчма Не зіпсує… Злого же Й церква не справить.

Більше інформації…

18.05.2011 Новий збірник історичних документів

Земля – основа багатства кожної нації та країни. Продовжуємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – опис другої тисячі справ Земського банку Херсонскої губернії.

О залоге имения землевладелицы Сорокского уезда, дворянки Зиновии Степановны Руссо при вотчинах Болбошты и Трифанешты (23.05.1895)

Більше інформації…

16.05.2011 Нова стаття про Київ

Опублікована стаття Д. Я. Вортмана та В. І. Нікітіної «Маловідомий план околиць Києва 1753 року».

Дано докладну характеристику рукописного плану околиць Києва 1753 р. План містить унікальні відомості про шляхи, населені пункти, фортифікаційні, сакральні та інші споруди, гідрографічні та інші природні об'єкти на терені сучасної столиці України.

Більше інформації…

14.05.2011 Нова історична монографія

Продовжуємо публікацію монографії Євгена Луняка «Анна Руська – королева Франції в світлі історичних джерел». Сьогодні – розділ «Анна Ярославна в світлі історичних джерел».

Досить поширеною у вітчизняній і зарубіжній історіографіях є теза про те, що «Реймське євангеліє» було привезене до цієї країни саме Анною Ярославною у якості посагу посеред інших коштовностей. Лист Миколая ІІ засвідчує надзвичайно шанобливе ставлення до молодої французької королеви. Одруження Рауля та Анни, скоріше за все, відбулося в 1061 чи в 1062 році. Принаймні, можна стверджувати, що воно відбулося незабаром після смерті Генріха І. Підпис, що вона поставила на документі 1075 р., був останнім точним свідченням її життя та діяльності. Більшість дослідників сходяться на тому, що немає жодного документу, де Анна була б названа Агнесою.

Більше інформації…

12.05.2011 Нова праця з історичної бібліографії

Українські землі в складі СРСР та Польщі – розділ «Каталогу кандидатських та докторських дисертацій з історії України, захищених за період від 1945 по 2004 рік», підготованого В.Берковським.

Більше інформації…

10.05.2011 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Зруйноване кубло».

Загін шляхти на чолі з Потоцьким напав на хутір Богдана Балики, коли того не було вдома… Під час відчайдушного опору гине дружина Богдана Балики…

Більше інформації…

8.05.2011 Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам її поетичний цикл «Доба»:

«Усіх борінь доби обняти не зумію…»

«В яку майбутність нас ведуть вожді…»

«З одної сторони – про дружбу ледь не вічну…»

«Не диво, що димлять, скрегочуть гальма…»

«Вже не день, не два в столиці нашій…»

Цілі роди, народи, покоління / Понищені в ім’я пустих химер. / Здригнулося вселюдськості сумління, / Бо дух добра заледве тут не вмер. – Вірш Софії Малильо.

Більше інформації…

6.05.2011 Нова монографія про Київ

Продовжуємо публікацію монографію І.Ю.Парнікози «Лиса гора – урочище в плині часу». Сьогодні – розділ «Покал та гирло Либеді – маловідомі об’єкти Лисогір’я».

Народжені річковим плином. Київська Амазонія. «Дбайливі господарники».

Більше інформації…

4.05.2011 Новий посібник з археології

Продовжуємо публікувати посібник С.Я.Ольговського «Античні держави Північного Причорномор’я». Сьогодні – розділ «Тіра, Ніконій і поселення Нижнього Подністров’я».

Джерела та історія дослідження / Тіра / Ніконій / Поселення Нижнього Подністров’я

Більше інформації…

2.05.2011 Новий посібник з логіки

Починаємо публікувати навчальний посібник О. В. Пустовіта «Вступ до логіки». Сьогодні – «Лекція 1. Логіка – наука про правильне міркування».

Термін «логіка» походить від грецького слова logos, яке може бути переведене по-різному: слово, наука, думка, сенс, закон, обсяг.

Більше інформації…

30.04.2011 Нові статті в альманасі «Купола»

Опубліковано нові статті в альманасі «Купола» (вип. 4, 2007 р.):

Валентина Дубіцька Монети Володимира Ольгердовича

Алекс Тиховский Полтавская баталия

Любов Ананасова Україна очима француза

Виктория Головченко Максим Берлинский и его «Описание Киева»

«Письмо о Киеве» Оноре де Бальзака

Більше інформації…

28.04.2011 Нова стаття про пам’ятки

Опублікована стаття Г.Н.Логвина «Архітектура і скульптура ратуші в Бучачі» (1959 р.).

Ратуша в Бучачі з її чудесними скульптурами є видатним пам’ятником культури українського народу, блискучим взірцем його реалістичного і демократичного мистецтва.

Більше інформації…

26.04.2011 Нові поезії Михайла Харишина

Михайло Харишин – український історик, поет та есеїст. Сьогодні ми продовжуємо публікацію його поетичної збірки «Витоки» і пропонуємо її третій розділ – «Там, де Липа Золота».

Варниця / 1916 рік / Вставай Україно / Голодомор / Українцеві / Там, де Липа Золота / Звертаюся до тебе, брате мій

Більше інформації…

24.04.2011 Новий роман Володимира Паська

Роман Володимира Паська «Час прощення» розвивається в двох часових вимірах – сучасної України і України 1940-х років, доби боротьби червоних українців проти синьо-жовтих. Сьогодні – розділ «Тримати удар».

Шеремет не дуже полюбляв поширений ще від брежнєвських часів звичай обніматися-цілуватися з чоловіками, але тут, потиснувши руки, вони підсвідомо потяглися один до одного.

Більше інформації…

22.04.2011 Нові статті з культурології

Опубліковано наступні статті:

Н. В. Сподарець Стильовий вимір модернізму як метамова культури (російська та українська моделі)

Л.О. Ярош Метамова поезії в темі пробудження душі в «Лісовій пісні» Лесі Українки (філософський аспект)

О.С. Кирилюк Українська міфологія та універсально-культурна структура «Лісової пісні» Лесі Українки

Світоглядні коди в структурі «Лісової пісні». Універсалії культури в структурі «Лісової пісні». Універсально-культурні елементи в аналізі «Лісової пісні» Лесі Українки. Універсалії культури в образах та персонажах української народної міфології.

Більше інформації…

20.04.2011 Нові поезії Віктора Перконоса

Продовжуємо публікацію збірника поезій Віктора Перконоса «Атапата». Сьогодні – «Щоденник буття (4)».

Місяць на Сонці: / Затемнення Розуму… / Чи то геноцид.

Більше інформації…

18.04.2011 Новий збірник історичних документів

Земля – основа багатства кожної нації та країни. Починаємо публікацію збірника документів «Земельні банки Новоросійського краю», підготованого А.В.Пивоваром, О.І.Пєшим, К.В.Шляховим. Сьогодні – опис першої тисячі справ Земського банку Херсонскої губернії.

О залоге имения землевладельцев Измаильского уезда, поселян Якоба Якобова Сифрис, Якова Готлибова Рааб и других при вотчине Тигеч (02.11.1882-29.04.1909)

Більше інформації…

16.04.2011 Нова книга про афганську війну

Володимир Пасько – військовий медик, генерал-лейтенант, учасник війни в Афганістані. У своїй книзі «Ніч забутих пісень» він ділиться враженнями цієї війни. Сьогодні – останні сім пісень учасників війни з колекції, зібраної автором.

Більше інформації…

14.04.2011 Нова стаття з історичної географії

Опублікована стаття Т.Ґедзь «До питання про існування та локалізацію “степового” Звенигорода».

Проведено перегляд загальновідомих згадок про Звенигород в історичних документах XV–XVI cт. з урахуванням двох нових джерел: донесення “про татарські справи” 1416 р. із “Codex epistolaris Vitoldi” та фрагменту карти Південної Сарматії Бернарда Ваповського 1526 р.

Більше інформації…

12.04.2011 Нова історична монографія

Продовжуємо публікацію монографії Євгена Луняка «Анна Руська – королева Франції в світлі історичних джерел». Сьогодні – розділ «Анна Ярославна в світлі історичних джерел».

На жаль, історичні свідчення про французьку королеву Анну Ярославну дуже скупі. Зараз немає жодних певних свідчень, які могли вказати нам рік народження Анни, крім вже кількаразово згаданої звістки Татищева. Як не дивно, Капетинги міцно затвердилися у Франції й останні представники цього роду володарювали в цій країні до кінця існування тут монархічного ладу. Датування весілля Анни та Генріха й дотепер залишається дискусійним питанням в історіографії. Втім, суперечки точаться, здебільшого, навколо двох років – 1049 і 1051. В 1050 р. (або в 1052 р.) в королівській родині народився первісток. Хлопчика назвали Філіпп.

Більше інформації…

10.04.2011 Нова праця з історичної бібліографії

Загальна історія України – розділ «Каталогу кандидатських та докторських дисертацій з історії України, захищених за період від 1945 по 2004 рік», підготованого В.Берковським.

Більше інформації…

8.04.2011 Новий розділ роману «Людолови»

Продовжуємо публікацію історичного роману Зинаїди Тулуб «Людолови». Сьогодні – глава «Помста Стефана Потоцького».

Спочатку Стафан Потоцький частує своїх гостей пишним обідом… Наприкінці бенкету Стефан Потоцький закликав шляхту розгромити православних шляхтивів, які ще лишились на Брацлавщині.

Більше інформації…

6.04.2011 Нові поезії Софії Малильо

Сьогодні ми пропонуємо читачам наступні шість її поезій:

Втрати

На переломі

«Ми прабуття своє і досі знаєм мало»

Україні («Україно, земле нещаслива!»)

Імперія

Держава-людожер, що зі своїми дітьми…

Рятують, що є сил, єдину й неподільну

Була і є імперія звичайна, / і злочини її – нікому вже не тайна. / Та як же так? Народам дати «вільну»?! / Рятують, що є сил, єдину-неподільну. – Вірш Софії Малильо.

Більше інформації…

4.04.2011 Нова монографія про Київ

Продовжуємо публікацію монографію І.Ю.Парнікози «Лиса гора – урочище в плині часу». Сьогодні – розділ «Природа Лисої гори».

Рослинність та флора. Тваринний світ урочища.

Більше інформації…

2.04.2011 Новий посібник з археології

Продовжуємо публікувати посібник С.Я.Ольговського «Античні держави Північного Причорномор’я». Сьогодні – розділ «Колонізація Північного Причорномор’я».

Найдавніші осередки колонізації Північного Причорномор’я / Колонізація Нижнього Подністров’я / Колонізація Нижнього Побужжя / Колонізація Європейського Боспору / Колонізація Південно-Західного Криму.

Більше інформації…