Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Берег гостинності

Е.Дубовик. Скадовський район

Херсон, 15. (Кор.«Радянської України»). Цей берег до душі і дітям, і… лебедям. Бо люди тут добрі і турботливі.

Діти володарюють на узбережжі влітку. За шкалою курортних цінностей Скадовськ не поступається уславленій дитячій здравниці – Євпаторії. Мілководне море прекрасно прогрівається – купайся досхочу. Сонце – не пекуче, бо його жар пом’якшується диханням таврійських степів. До того ж малеча інтуїтивно відчуває душевну щедрість скадовчан. Гостинність, лагідність, турботливість – вже вивірені риси характеру жителів міста.

Лебеді і діти ніколи не зустрічаються на цих берегах. Бо птахи прилітають по тому, як відлунають прощальні сурми піонерського літа. А навесні, десь за півмісяця до оздоровчого сезону, відлітають на заповідні острови, що так і звуться – Лебедині.

– Але цього року вони не розминуться, – і моя співрозмовниця повела рукою в бік моря, де граціозно погойдується зграйка лебедів. – Адже табірний сезон нині починається раніше: незабаром прийматимемо київських дітей.

Альбіна Панасівна Неізвестних – не скадовчанка і не піонерський працівник. Вона – текстильниця, профспілкова активістка Херсонського бавовняного комбінату. Приїхала у свій вихідний. Як і В.Цеханович, В.Ситниченко, О.Бевзюк та ще 144 добровольці. Готують до дострокового відкриття комбінатівський піонертабір «Орлятко». Востаннє перевіряють сантехніку, миють підлоги і вікна, встановлюють ліжка у корпусах. А також упорядковують територію. Там роботи чи не найбільше. Бо то і парк, і квітник, і спортивний комплекс, і пляж.

– Заодно ми влаштували табірному комбінату харчування іспит на готовність до сезону, – сміється Альбіна. – І кухарі склали його на «відмінно». Отже, до піонерського літа також готові.

У вільні від роботи дні до Скадовська приїжджають херсонці з багатьох підприємств та організацій. Між добровільними помічниками виникло змагання: хто найшвидше і найкраще підготує свій табір до відкриття, тому буде надане право прийняти першу групу київських школярів. Завзято працюють нині у кожній з 26 дитячих здравниць узбережжя. Близькі до завершення робіт корабели, комбайнобудівники, комунальники, електромашинобудівники, трудівники підрозділів тресту «Херсонпромбуд». На високому рівні ведуть підготовку автомобілісти області.

У піонерському таборі імені Н.К.Крупської ми побували разом з головою обкому профспілки працівників автотранспорту та шосейних доріг В.Григоровим. У цій здравниці в прекрасному стані не тільки новий корпус. Вже введено в дію культурний комплекс з кінозалом, бібліотекою та читальнею, ігровими кімнатами, майстернями моделювання та конструювання. Але роботи тривають. Іде, наприклад, монтаж сучасного автотренажера, за кермом якого юні водії повною мірою відчують принадність шоферської роботи.

Протягом дня вдалося побувати у багатьох піонерських таборах Скадовська та селищ Красне, Лазурне, Цукур. Над вхідними брамами дитячих закладів об’єднань – суднобудівного та «Херсонтеплокомуненерго», облспоживспілки та багатьох інших – вже червоніли гасла: «Ласкаво просимо!»

Коментар А.Касьяненка, голови Херсонської обласної Ради профспілок:

– За кілька днів трудівники Херсонщини сердечно зустрічатимуть юних киян. Вже сьогодні готові прийняти дітей більш як півсотні піонерських таборів, розташованих на чорноморських та азовських берегах – всього на 19 тисяч місць. Підготовка до відкриття оздоровчого сезону велася у нас за графіком. Необхідність дещо ущільнити час особливих ускладнень не викликала, бо тисячі тавричан з ентузіазмом відгукнулися на заклик допомогти штатним ремонтникам та персоналу здравниць. Добровольці безкорисливо працювали у святкові дні та у власні вихідні. Причому трудилися не тільки в таборах херсонського підпорядкування, а й у тих, що належать дніпропетровцям, запоріжцям та кримчанам. Як свідчать висновки приймальних комісій, повсюди створено умови для повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей.

Профспілкові організації області завершили комплектування навчання та перепідготовку кадрів вихователів, піонервожатих, обслуговуючого персоналу. У цій роботі взяли участь партійні та комсомольські організації, органи народної освіти та охорони здоров’я, викладачі і науковці Херсонського педінституту. З дітьми працюватимуть люди відповідальні, знаючі, досвідчені.

З ініціативи корабелів, текстильників та будівельників розробляються заходи по налагодженню постійного, упродовж усього оздоровчого періоду, шефства трудових колективів Херсонщини над здравницями, де відпочиватимуть київські діти. Шефи дбатимуть про забезпечення найкращих умов у піонертаборах, про змістовне і цікаве дозвілля малечі, створення атмосфери затишку, душевного комфорту.

Радянська Україна, 1986 р., 16.05, № 111 (19616).