Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

18.11.1987 За хвилину до катастрофи

Л.Пастушенко, кор. «Радянської України». Козятин Вінницької області

Швидкий поїзд «Ковель – Москва» мчав, лишивши позаду Бердичів. Ніщо не віщувало біди. Ось-ось промайне переїзд біля села Глухівці, а там уже й Козятии. Та раптом машиніст помітив, що посеред залізничного полотна біжить жінка і робить знаки рукою, вимагаючи негайно зупинитись. Що ж трапилося на переїзді?

Молодий тракторист колгоспу «Маяк» Володимир Соколівський повертався на тракторний стан. Перед залізничною колією він трохи загальмував і тільки-но з’їхав на рейки, як у трактора розірвалася гусениця і лягла позаду. Це помітила монтер колії Віра Мойсеївна Осіна. Вона саме працювала поблизу на городі. Жінка вмить оцінила ситуацію. Пославши розгубленого тракториста в один бік колії, щоб він зупинив поїзд, якщо він ітиме, сама кинулась у другий.

У той же час до переїзду під’їхав інший тракторист колгоспу Микола Сінкевич. Побачивши зіпсованого трактора на рейках, він, не гаючи часу, зачепив його тросом і відтягнув назад. А поїзд уже наближався. З-під коліс його сипали іскри. Так, завдяки рішучим діям В.Осіної та М.Сінкевича вдалося відвернути катастрофу. Про це розповіла районна газета «Жовтневі зорі».

Радянська Україна, 1987 р., 18.11, № 265 (20068).