Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 14 вересня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії з 4 по 9 вересня 1918 року по відомостям, одержаним од повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Київському повіту. Загальний настрій населення в повіті тривожний з причин таємної агітації до озброєного повстання.

По Черкаському повіту. Настрій населення спокійний.

По Звенигородському, Канівському, Сквирському, Чорнобильському району, Радомишльському повіту відмін в настроєві населення не було.

По Васильківськім повіту. Настрій населення тривожний.

Від останніх повітів відомості не одержано.

2) Найбільш гострі випадки: непорядки, розбишацькі напади і відпорна сила влади, а також взаємовідношення військової влади

По Васильківському повіту. 4 вересня банди повстанців зробили набіг на села Тищики, Трушки і Яблонівку. В Трушках бандою ограбован священик. Того ж дня банди повстанців напали на села Великеполовецьке, Гребенки. В першім селі ними вбит Янкель-Мойше Стомахин, ограбовані на шляху з Білої Церкви в Великеполовецьке Вакол Бутенко на 2 000 карбованців і Кузьма Каминотрус на 30 000 карбованців. В селах Краснолісі і Яхнах німецькі війська вступили в бій з повстанцями, котрі 7 вересня були розбиті і розсіяні, частина взята в полон, а останні переслідуються. Взаємовідношення військової влади добре.

По Канівському повіту. Боротьба з большовицькими бандами ведеться німецькими отрядами вкупі з чинами варти. 6 вересня увечорі в Яблунівському маєтку Степанецької цукроварні невідомим злочинцем вибухом з самопала поранен і ограбован на 2 300 карбованців економ Блеєр. Затримано три чоловіки, з них розбишак Стовбун сопровождався вартовими в Богуслав і Миронівку потягом, з котрого Стовбун вискочив, але при перестрілці з вартовими, зробившими йому засаду, він вбитий. 8 вересня меж станцією Таганча і містечком трьома озброєними розбишаками ограбована проста та скарбова кореспонденція, котрі віз жид Чудновський і одночасно ограбовано два пасажири: Карамзін і Пономаренко на 430 карбованців. Частина кореспонденції найдена на полі. В ночі озброєна банда окружила будинок лісничого коло Бровахів, де був помічник начальника участкової варти, урядник і сім вартових. При перестрілці поранено одного вартового. Відношення цивільної влади з німцями нормальне.

По Уманському повіту. На маєток Володимира Костенко при с[елі] Зеленому Розі зробили напад десять озброєних розбишак, із котрих двоє ввійшли в будинок і ограбували багацько майна. До вияснення і затримання бандитів прийняті міри.

По Черкаському повіту. В ніч на 6 вересня, в с[елі] Лозанівці, розбишаки, розламавши двері в будинку місцевого кредитного товариства, ограбували всякого майна на суму 1 360 карбованців. Трьома днями раніше на те ж товариство, в час роздачі утримання робочим, четверо озброєних самопалами і бомбами бандити, напали на касира Швеця і забрали його самопал і сумку з 13 000 карбованцями. Після цього один з розбишак остався в конторі, останні троє з приставшими до них трьома бандитами повели касира Швеця в помешкання, де була головна каса, приказали відчинити її, що Швецом було зроблено, і ограбивши 57 000 карбованців утікли. Для затримання бандитів прийняті міри.

По Сквирському повіту. В селі Турбіївці відкрита большовицька розвідка. В Березні вночі була перестрілка. Володарка обстрілюється повстанцями, там же шістьма бандитами перерізані дроти. В Михайлівці спалена в економії клуня і інвентар, зроблено збитку на 60 000 карб[ованців]. Взаємовідношення військовою владою добре.

По Звенигородському повіту. Вночі на 8 вересня начальник Рижановського району одержав відомсти від селян, що в селі Яблунівці бандити грабують фураж. В селі Яблунівці була схватка меж бандитами і вартою. Двоє вартових поранено, бандитів вбито чотири, поранено одного. Бандити залишили три рушниці, самопал і вісім коней. Чинів варти було вісім чоловік, а бандитів п’ятнадцять. Бандити залишились в лісі коло сіл Водяники і Олександрівки. Негайну допомогу Рижанівській варті оказало німецьке військо і варта, котрі переловлюють і затримують злодіїв. Взаємовідношення військової влади добре.

По Чорнобильському району. До відкриття і ліквідування ховаючихся в лісах при селах Старосілля, Копачі і Нагірці большовицьких банд надіслані 6 вересня зміцнені наради німецьких військ і чинів варти.

Від останніх повітів відомості не одержано.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти заслуговуючі особливої уваги

Не було.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт коли зламувається або у нього зробилась велика відміна

Особливого порушення польових робіт не було.

5) Становище продовольчого питання

По Київському повіту. Продовольче питання дуже гостре і ціни дуже високі.

За губерніяльного старосту Забугин

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 543-545.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 546-548.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 125-127.