Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 31 серпня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 18 по 26 серпня 1918 року по відомостям, одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Київському повіту. Настрій населення в повіті неспокійний, бо маються відомості про те, що в Димерській волості готовиться озброєний виступ бандитів.

По Васильківському повіту. Настрій населення неспокійний, особливо на кордоні Таращанського повіту, з котрого в останній час повторюються набіги повстанців.

По Чорнобильському районі. Через розповсюджені балачки про повстання на Полтавщині і в Димері Київського повіту настрій населення підвищений.

По Канівському повіту. Настрій населення місцями спокійний, а місцями підвищений.

По Сквирському повіту. В районі Брусилова чути гарматну стрілянину. В Лучинській волості вербується молодь. Настрій участку неспокійний.

По Радомишльському повіту. Рух повстанців в північній, особливо в південній частині повіту росте, становище надзвичайно неспокійне, погрожуюче, потрібна негайно військова допомога. Банди купчаться в Брусиловській, Водотийській, Кичкирівській і Іваньківській волостях.

По Черкаському, Звенигородському, Чигиринському повітам становище в настроєві населення без змін.

2) Найбільш гострі випадки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Липовецькому повіту. 17 серпня в с[елі] Шарнипіль германським отрядом затримано двадцять чотири бандити учасників вбивств, котрі германською владою передані військово-польовому судові.

По Чорнобильському районові. В ніч на 18 серпня вбита землевласничка с[ела] Хочеве Марфа Лукомська. Вбивця місцевий селянин Іван Зайченко з двома іншими учасниками вбивства втік, розшук їх провадиться.

По Звенигородському повіту. В ніч на 19 серпня в с[елі] Ольховець бандити вбили жида, ограбував у нього 1 000 карб[ованців]. В Сокольському лісі отряди варти і германців окружили бандитів, в бою вбито отамана бандитів, сім бандитів і двох взято в полон, переслідування бандитів продовжується. В повіті затримано тринадцять бандитів. В лісі, в районі Козацького, відкрита чинами варти озброєна банда, яка відступає в Полтавську губерню. Для затримання банди вислана варта і германське військо.

По Васильківському повіту. 17 серпня банда бандитів з сторони Сквирського повіту зробила набіг на с[ела] Фастівку, Бакали, Пилипчу, Малу Ольшанку і в останній захватили економа та прикажчика і направились в напрямку на Мале Городище і Пархомівський ліс. Друга банда через Красноліси, Дулицьке вступила до Веприковського лісу, про це телеграмою запропоновано повітовому старості негайно вжити по згоді з германською комендатурою заходи до очищення границь повіту від банд і прийняття мір по згоді з Сквирським повітовим старостою до їх знищення. 19 серпня біля залізнодорожнього моста, невідомими злочинцями кинуто для бомби, які розирвались, але не зробили ніякої шкоди. В с[елі] Казенна Мотовилівка урядником з германськими солдатами затримано дев’ять банитів, які германцями забрані до Фастова, до германського коменданта. 20 серпня на кордоні Сквирського повіту ведеться преслідування банд повстанців. 22 серпня в Матюшах банда в тридцять чоловік ограбила священика Клебановського. В с[елі] Поправці уведено невідомо куди старосту. В с[елі] Насташки бандитами спалено декілька будинків і вбито три чоловіки, за бандами стежать чини державної варти.

По Сквирському повіту. Ніч на 19 число серпня протекла спокійно. В Самгородкові вночі банда большовиків стріляла і когось розшукувала. 19 серпня зранку, з Володаркою прервано телефонний зв’язок, мабуть це зроблено отрядом большовиків, котрі находяться в районі Пархомівки, зв’язок з котрою прерваний вже три дні. До Ружина 18 серпня в вечорі надійшов окремий отряд для наведення порядку, оставив там сорок душ людей і направився через Сквиру до Березної. В північній частині повіту спокійно, але вже починають поступати трохи тривожні відомості з Романівки. В Березні є лише германська рота, ескадрон відійшов. Про це повідомлено 19 серпня за №4038/4042 п[ана] Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти, в штаб XXVII резервного германського корпусу, командира IV українського корпусу і в Головне управління генерального штабу І отаману-квартирмейстеру.

Ніч на 20 серпня пройшла спокійно. В Володарці був набіг большовиків, котрі роззброїли місцеву варту, управліннях її розграбували і розбили, а на населення положили контрибуцію 20 000 карб[ованців] і стягнули. По проханні повітового старости до Володарки були виряжені германці, але перед приходом їх большовики покинули місто і поховалися в Володарському лісі. В Самгородкові знов повиявися повстанець Привдюк, який формує банди. Туди скомандирован отряд германців з Кривошеїнців. З Паволочі германський отряд виступив до Житомиру. В Ружині находиться германський отряд. Про становище в Сквирському повіті повідомлено Начальника Штабу груп військ генерала графа Кірбаха і прохано про вжиття належних мір до скоршого знищення повстанців, а також повідомлено п[ана] Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти, штаб XXVII резервного германського корпусу і І отамана-квартирмейстера Генерального штабу.

С[ело] Володарка знов зайнята большовиками, в останній частині повіту спокійно. В північній частині повіту, в районі Корнина, появились большовицькі отряди, по селах роз’їжджають агітатори. Для припинення повстання прохано про надсилку військ штаб XXVII германського резервного корпусу і повідомлено пана Міністра внутрішніх справ, директора Департаменту державної варти і командира IV українського корпусу, а також І отамана-квартирмейстера Головного управління генерального штабу.

По Київському повіту. В м[істі] Димері германський отряд був обстріляний бандитами. 22 серпня до Димерської волості для знищення большовиків надіслано батальйон германців. Там же є чини державної варти. В ніч з 22 на 23 цього серпня, в м[іста] Ржищеві, біля пароплавської пристані, двома злочинцями вбито вибухом з револьвера «Нагана» місцевого вартового Никона Сукача, а потім при прислідуванні злочинців в с[елі] Юшках того ж числа на ранок вбито другого вартового Федора Кириченка, злочинці затримані і в них знайдено два револьвери.

По Радомишльському повіту. Вночі 23 серпня в Брусилові озброєною бандою вбито одного і поранено чотири германських солдат, заходи вжиті. Ту ж ніч була перестрілка біля повітової в’язниці, певно між розвідочним отрядом з боку банди і вартовими в’язниці. Справа обійшлася лише кількоразовими вибухами з обох боків. Міри збільшення охорони в’язниці вжиті. В м[істі] Красилові на базарі вбито селянами вартового Петра Краснощоку, а другого – Олексу Рафаїльського поранено в голову, доля третього вартового невідома. На місце випаду виїхав начальник державної варти з отрядом германців і вартових. По одержаним відомостям від адміністрації Жашківської цукроварні там началася анархія, непорядки та грабування як заводу так і маєтків. Про припинення зазначених випадків мною зроблено телеграфне розпорядження Таращанському повітовому старості і повідомлено в штаб XXVII резервного германського корпусу і командира IV українського корпусу.

По Канівському повіту. По шляху в лісі при Добицях п’ятьма озброєними бандами ограбовані їхавші Бабенко, Лукач, і Слуцький з злочинців один затриман, а до затримання решти вжиті заходи.

По Чигиринському повіту. Біля с[ела] Лубенець невідомим злочинцями тяжко поранен і ограбован управляючий Репяшневською Черкаського повіту Брайковський розшук злочинців робиться. Для припинення діяльності банд в Мотронівському лісі висилаються озброєні військові отряди. Двадцять затриманих бандитів повстанців Золотоношського повіту передаються германській військовій владі.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти, заслуговуючі особливої уваги

По Васильківському повіту. За агітацію проти влади арештовані селяни: Олекса Федорів Дяченко, Лука Тимофіїв Шараєвський, села Березні Микита Степанів Ковбасюк і мешканець Білої Церкви Олександр Октавіанович Івановський, останній за належність до большовиків. Арештован за большовизм член Васильківської міської управи Іона Степанович Куніс.

По Київському повіту. 24 цього серпня увільнена з посади Київська повітова народна управа, згідно постанові повітової ревізійної комісії.

По Звенигородському повіту. В Лисянці затримано сім бандитів большовиків.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається або у ньому зробилася велика одміна

По Сквирському повіту. Большовики перешкоджають зборові хліба.

По Васильківському повіту. З успіхом закінчується збір ярових хлібів, провадиться молотьба озимини.

5) Становище продовольчого питання

По Київському та Васильківському повітах становище продовольчого питання занадто тяжке. Ціни на хліб дуже високі.

Губерніяльний староста Андріанов

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 494-497.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 72. – Арк. 256-259.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 119-122.