Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 24 липня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 14 по 20 липня 1918 року, по відомостям одержаним від повітових старост

По Липовецькому повіту. З Таращанського і Уманського повітів надійшли банди, котрі почали закликати до себе спільників, такі банди появились озброєними в селах Оратові, Зарудді, Лукашівці, Конело, Поповську, Сарнах, Балабановці і Підвисоцькому. Агітація приймає широкі розміри. Терористи, котрі називають себе винищувателями тиранів, звертаються безпосередньо до сільської влади, вимагаючи об’явить сільським робочим щоби вони негайно кидали роботу, в противному разі загрожують смертю. В районі Оратово вночі бандою обстріляні вартові, є тяжко поранені. Повторюються розгроми майна, маєтків заарештованих Цибулевським цукровим заводом, забирають робочий скот, загрожують зборці урожаю, гине величезна площа цукрових буряків, котру налякане бандитами населення відмовляється обробляти. Служачі розбігаються, так як були збройні напади і вбивства.

По Канівському повіту. 14 липня ранком в с[елі] Потоки надійшов германський отряд в сто чоловік. Життя повітового старости Недашковського, участкового начальника варти Шарафана і трьох вартових в небезпеці не находиться. Похорони начальнка державної варти Полторжицького призначені в Потоках на 15 липня. На населення наложена контрибуція 50 000 карб[ованців], приступлено до роззброєння населення. Агітатори ховаються, на видачу їх призначен срок 15 липня в 9 годин ранку. Банди повстанців в Македонській і Ходоровській волостях продовжують організовуватись. Переяславський повітовий староста телеграфно повідомив, що висланий ним германський отряд надійшов в Канівськім повіті до Переяславської переправи, отримав звістку про вбивство старости, він вернувся назад і зміцнив свій отряд кінним взводом української комендатури. Староста має надію, що він умовить майора щоби той зробив допомогу до вечора 14 липня.

15 липня банди повстанців продовжують організовуватись в Македонській, Ходорівській і Пшениченській волостях, з’явились вони також і в околиці м[іста] Канева. В с[елі] Мисайлівці з’явились шайки грабіжників. Коло села Мисайлівки невідомими злочинцями ограбовано і вбито Никифора Івченко. В с[елі] Ходорів вбито вартового Самсонова приїхавшими невідомими особами в числі десяти чоловік, вони також зробили труса у волосні управі, мирового судді, управляючого маєтком Янковського, і у Янковського, і забрали у них всю зброю і втікли. Германський загін з Поток вибув до Білої Церкви. Послане прохання в штаб XXVII запасного германського корпусу про присилку в район Ходоров – Поток – Пшеничники нового загону.

17 липня. В північні частині шириться повстання. Повстанці мають кулемети і артилерію, дуже добре організовані. Повстанці загрожують всьому повіту. Германського загону у Каневі нема. Послане прохання в штаб XXVII запасного германського корпусу про скорішу присилку германського загону, для боротьби з повстанцями. На шляху біля с[ела] Москаленки ограбована Хая Громонова, на шляху біля Медвина ограбован Василь Волощененко. В с[елі] Сотниках невідомі злочинці покушались на ограбування Петра Святенко, при чім поранили його.

По Васильківському повіту. В ніч на 12 липня по дорозі на ст[анцію] Васильків невідомими злочинцями ограбовано у голови Васильківської земської управи Завертайлюка 1 000 карб[ованців], сюртук і портфель з документами, і у Соломона Вайсберга золотий з бриліантами годинник. В с[елу] Розоміївку виїхав офіцерський і германський отряд для роззброєння населення і відібрання награбованого майна, було запропоновано повернути все добровільно. Селяни звезли награбованого майна на 15 000 карб[ованців] та здали частину зброї. Там же було заарештовано германським військом сім чоловік агітаторів. Офіцерськими та германськими загонами в селах Красному, Затиші і Яцківці населення роззброєне, награбоване майно повернене. Там же заарештовано п’ять селян агітаторів і два злочинці. У селах Бикова Гребля і Черкасах з’явилось сорок кінних повстанців, які набирали собі в поміч людей, хотіли роззброїти урядника і вартових, но не вспіли і утікли.

В с[елі] Ширмовців був затриман агітатор Желізняк і коли він хотів утікти, то був вбитий. В с[елі] Насташка, 15 липня, пізно вечором з’явилось чоловік двадцять – тридцять повстанців, які виставили сторожу при сельські управі і зробили сходку, що говорилось на сходці невідомо. Промовцями були місцеві селяни Фрол Варгуляк і Сергій Барвінський. Германською владою при роззброєнні населення за несвоєчасну здачу зброї наложена контрибуція на село Шкарівку 17 000 карб[ованців], Острійки – 15 000 карб[ованців] і 800 пудів хліба. Контрибуція одержана. За агітацію проти існуючого строю заарештовані селяни с[ела] Янківки Микита Андреїв Степаненко, Федір Романів Чуж, Арсень Андреїв Степаненко і Михайло Максимів Барвінський і с[ела] Красного Трохим Тимофіїв Прокопець. Уборка хліба провадиться. Харчове питання, в зв’язку зі спекуляцією та високими цінами на хліб, стоїть дуже гостро.

По Звенигородському повіту. З Уманського повіту надійшли агітатори, які закликають до повстання. В контакті з германськими властями агітатори заарештовуються і зачисляються арештом за германськими властями. Селяни до агітаторів ставляться пасивно. В повіті розпочались жнива. Завдяки розпорядження хлібного бюро про закриття млинів, доставка в місто зерна зовсім припинилась. 19 липня. Настрій населення в повіті спокійний.

По Сквирському повіту. В Лучинській і Корнинській волостях настрій населення ворожий, в других волостях спокійний. В Хородівському лісі з’явилась банда большовиків, котра утікла, коли був висланий загін. На кордоні повіту з Таращанським, настрій населення неспокійний. Отримані відомості, нібито большовики збираються двинутись на Сквиру. Обробка буряків погіршала, загинуло сто вісімдесят два морга. Робітники працюють над уборкою хліба. Розпочалась оранка на пар. Продовольче питання критичне, хліба зосталось всього 700 пудів, про це повідомлено Міністерство продовольчих справ.

По Уманському повіту. 15 липня загін партизанів в м[істі] Буках заарештував надсмотрщика Іваньківської поштово-телеграфної контори, який виїхав для праці на лінію. Надсмотрщик з-під арешту втік, інструменти і телеграфний дріт партизане забрали з собою і заборонили усяку працю по лінії, загрожуючи всім служачим пошт Буків і Іваньок розстрілом. В районі Бабанської, Іваньківської та Худжнянської волостей прибув отряд германського війська для ліквідації повстання в тому районі. 19 липня. В районі Бабанської, Іваньківської та Хижнянської волостей порядок наведено.

По Радомишльському повіту. Настрій населення в повіті спокійний, за винятком Коростишевської волості, де появилась озброєна банда в скілько сот чоловік і були випадки перестрілки з германськими солдатами і державною вартою. В цей район направлено нові отряди для ліквідації банд.

По Таращанському повіту. В Ставищах організовалась велика банда повстанців, котра вербує до себе нових людей від 18 до 40 літ. Останніми днями до Ставищ прибула банда числом тисяча п’ятсот чоловік. Повстанцями ведеться також розвідка. Невеликі партії повстанців роблять набіги на села Васильківського повіту, котрі лежать поблизу.

По Чорнобильському району. 13 липня в с[елі] Малі Ладижичі невідомі озброєні злочинці зробили напад на мешкання касира Ямпольського і ограбили у нього 25 000 карб[ованців]. В с[елі] Бураківці заарештовано, за агітацію проти розпоряджень влади, селян Дем’яна Зінченко і Мефодія Щербенка.

По Черкаському повіту. 17 липня заарештован за агітацію проти існуючого строю селянин Грицько Цибко. Провадиться збір хліба і харчове питання задовольняюче.

По Київському повіту. Настрій населення, в зв’язку з страйком на залізницях та діяльністю повстанців в Канівському повіті, тривожний. Жнива продовжуються. Харчове питання стоїть гостро.

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 278-280


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 102-105.