Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 17 липня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 6 по 14 липня 1918 року по відомостям одержаним від повітових старост

По Київському повіту. Настрій населення не спокійний, помічається скрита агітація проти існуючого строю, германських військ і приватної власності. Продовольчий криз, за відсутністю предметів першої необхідності, стоїть гостро. Польові роботи проводяться.

По Васильківському повіту. Настрій населення, в зв’язку з подіями в сусідніх повітах неспокійний. Шайка бандитів, яка робить набіги на Озерно, є частина Ставищанського повстанчеського отряду. Польові роботи проводяться. Продовольчий криз стоїть, в зв’язку з спекуляцією, дуже гостро. 10 липня. Підвищений настрій населення тримається лише в південно-західні частині повіту. З арештантського помешкання при управлінні Білоцерківської міської варти утікли троє арештованих, які були затримані германською владою. Продовольче питання загострюється, продовольчі органи погано працюють, помітна трудність в постачанні муки, чаю на ринкові нема, спекуляція процвітає. 11 липня. Меж селянами помітно заспокоєння, починають розуміти свою неправоту в порушені приватної власності. За недостатком робітників частина бурякових плантацій зісталася необробленою. Оранка пару іде успішно. Почались жнива. Місцями селяни ухиляються від праці на приватних маєтках. 13 липня. Продукти першої необхідності дорожчають, муку можна достати лише у спекулянтів і то по дуже високим цінам.

По Звенигородському повіту. В Лисянку, котра була залишена германським військом, ввірвались повстанці, пограбували мирних мешканців, при чім вісім вбито і декілько поранено. Все населення і варта кинулись тікати в Звенигородку. Знято прохання перед германською владою про командирування в Лисянку отряду і це прохання задоволено. Польові роботи проводяться. По розпорядженню повітового старости організован міською думою комітет харчування міста Звенигородки і германського гарнізону. 9 липня. В Лисянці спокійно. В Журжанцях селянська рада (сход) винесла постанову не визнавати влади Гетьмана, туди надіслан германський карательний отряд. 12 липня. В Лисянку зробили набіг бандити, котрі ограбували і поранили одного жида.

По Канівському повіту. В ніч на 6 липня ограбовані невідомими злочинцями на суму 54 055 карб[ованців] Сруль Некрасовський і Рева Бродський. 12 липня. Отряд Канівської комендантської сотні командирован в повіт. Отряд виступив з Ходорова в Тулинці, при чім був вислан дозор чотири чоловіки, недалеко Тулинець дозор був обстріляний озброєною товпою селян. Вбито два козака і один невідомо де дівся. По розпорядженню Канівського повітового коменданта надіслан в Тулинці отряд з Каніва в сорок чоловік і затребований з станції Миронівки германський отряд п’ятдесят чоловік. 13 липня в 7 годині ранку повітовий староста Недашковський, повітовий начальник державної варти з отрядом варти прибули в с[ело] Потоки з метою обеззброєння населення і відібрання розграбованого селянами приватно володільческого майна. Тут їх зустріли озброєні селяни, обеззброїла варту, котра розбіглась, старості Недашковському зробили прикладом рушниці дві рани в голові, і штиком одну рану в руці і дві в нозі. 13 липня. В районах Хородівської, Македонської і Потокської волостей зібрались банди озброєних селян. В с[елі] Потоках вбитий начальник повітової державної варти Полторжицький, а районний начальник варти IV частини Шарафан і один вартовий заарештовані при волості. В селах Букрині і Ромашках державна варта розбита повстанцями, є вбитих більше двадцяти чоловік. Про це все повідомлено губерніяльного коменданта, штаб XXVII запасного германського корпусу, Департамент державної варти і Міністра внутрішніх справ.

По Бердичівському повіту. 6 липня при обшукуванні агітаторів і озброєних грабіжників в с[елі] Овсяниках селяни Дементій Грохов хотів кинути в вартового бомбу, але це йому не вдалося, після цього він кинувся тікати і був вбитий.

По Сквирському повіту. Настрій населення неспокійний. Польовим роботам перешкоджають дощі. Продовольче питання стоїть гостро. В Антонівській волості пропало сорок п’ять десятин буряків. В д[еревні] Западні у Ястрембського ограбовано 1 127 карб[ованців] і різні коштовні річі. В с[елі] Трубіївка, в ніч на 10 липня, банда п’ятдесят чоловік напала на заможних селян, зробили п’ятдесят виступів і вбили селянина Ульяна Кливаденко. Оброблення буряків закінчується, лише с[ело] Вербова ухиляється від роботи. Оранка пару на селянській землі іде успішно, а на економічні землі тілько що починається.

По Уманському повіту. В повіті настрій населення спокійний, за винятком Багвянської і Хижнянської волостей, куди роблять набіги банди Шинкаря і Павловського з Таращанського повіту. Банди примусово набирають нових повстанців, грабят, вбивають заможних селян і економічних служачих. Повітовий староста звернувся за допомогою до германського командування. 11 липня. Банда повстанців надійшла до станції Поташ, обстріляла її гарматним та кулеметним вогнем. Германський отряд підпустив повстанців до себе близько, а потім сильним кулеметним та рушничним вогнем розбили повстанців, решта ж розбіглась, при чім підраховано вісім вбитих повстанців і багато поранених. В ночі повстанці попсували желізну дорогу при ст[анції] Яроватка. В Бабанкській, Іваньківській і Хижнянській волостях безладдя продовжується. В Іванків прибули германці, приймаються заходи до охорони Іванківської цукроварні. Повстанці забрали тридцять мішків цукру і сто сімдесят волів. Приступлено до збору трав рапса і ячменю озимого. В повіті нема потрібної кількости хліба.

По Черкаському повіту. 9 липня в 9 годин вечора в м[істі] Черкасах на вулиці невідомий злочинець напав на германський патруль з двох чоловік, який йшов по вулиці і вистрілами з револьвера вбив одного солдата, а другого поранив і вбив також вартового А. Нещадимова, який його хотів затримати, злочинець утік. В м[істі] Смілі вночі з арештного дому виломивши стіну втікло шість арештованих, охорона була германська.

По Чигиринському повіту. Настрій населення спокійний. Іде робота на бурячних плантаціях і парах. В селах Лебедині і Капітанівці на роботи бурячних плантацій вийшло мало людей.

По Радомишльському повіту. В урочищі Кримка на лісну контору зробили напад з метою грабунку, чотири озброєних злочинці, котрі під час стрілянини, яку вони вчинили випадково свого товариша, після чого утікли, захопив з собою і пораненого. Загальний настрій населення спокійний.

По Липовецькому повіту. В с[елі] Балабанівці з’явились кінні отряди повстанців, настрій населення там ворожий.

По Таращанському повіту. В с[елі] Бузівці, в маєтку, розграбовані коні, зерно, мешкання служачих і хата Суходольської.

Губерніяльний староста Чарторижський

Примірник директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 196-198


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 99-102.