Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Справоздання губерніяльного старости від 7 вересня 1918

місто Київ

Зводка про загальний настрій і становище Київської губернії за час з 26 серпня по 3 вересня 1918 року по відомостям, одержаним від повітових старост

1) Загальний настрій населення

По Київському повіту. Настрій населення тривожний з причини таємної агітації до озброєного повстання і з огляду на агітацію большовицького напрямку.

По Васильківському повіту. Настрій населення неспокійний: повстанці 27 серпня появилися Насташці, Острові, Поправці, Биковій Греблі, Малій Ольшаниці.

По Чорнобильському районі. Настрій населення місцями спокійний, місцями підвищений, особливо на кордоні Київського повіту, звідки чикався прорив озброєних повстанців.

По Канівському повіту. Настрій населення спокійний.

По Сквирському повіту. Настрій населення спокійний.

По Радомишльському повіту. Відомості не одержано.

По Черкаському повіту. Настрій населення спокійний.

По Звенигородському повіту. Сторониками бувшої Ради меж селян розповсюджуються голоски про близький протиправительственний переворот в пользу Ради. Особисто розжигається ворожа проти німців. Прийняті міри до вияснення розпространителів.

По Липовецькому, Чигиринському, Таращанському, Уманському та Бердичівському повітам становище в настроєві населення без змін.

2) Найбільш гострі випадки, непорядки, розбишацькі напади і відпорна сила влади

По Васильківському повіту. Банди зробили набіг з метою розвідки на села Трушки, Великополовецьке і Озерно, в останньому в полі вбиті два робочих цукрового заводу. Шайки переслідуються німцями і державною вартою. 28 серпня при слідуванню отряду з Сорокотяг в Білу Церкву напали повстанці, вбили двох і поранили одного. В Яблунівці вбито ними економічний вартовий. Шайки бандитів переслідуємі особисто повітовим старостою, начальником повітової варти, кінним, пішим отрядом варти, витіснені за межі повіту і вступили в бій з німцями в Сквирському, якими окружені. 31 серпня уночі, банда повстанців з’явилась у Трушках, розграбив волосну управу, ограбив голову управи направилась Великополовецьке, де ограбила в волості декілька рушниць і патронів, пишучу машинку і інше майно, ограбували священика, фельдшера і помічника писаря і скрилися. Для переслідування шайки виїхав отряд німців і варти. 1 вересня шайка бандитів ограбила в маєтку Владиславка служачих, застрелила Людвика Давидовського, вартових Распоренка і Бахновича і на маєткових конях скрилися. 3 вересня банди повстанців зробили набіги на села Дулицьке, Пищики, Виликополовецьке, Трушки, Яблунівку. В Яхнах вбито десять німців а з боку бандитів один. В Краснолісях бандити вбили вчителя і три жиди. Взаємовідношення військової влади добре.

По Звенигородському повіту. Бандити окружень німецьким військом і розбігаються без бою. Марший відділ відряджен повітовим старостою в Лисянку, де вартою на німецькою владою поволі ліквідуються банди. Цілому району ведеться регістрація відсутствуючих. В селі Кириливці заарештован і розстрілян німцями діловод бувшого коменданта Павлівки Бойко-Бойченко. Прибувша з Уманського повіту банда ограбила жидів в Винограді на 20 000. Банда переслідується вартою і німцями в напрямку на Уманський повіт. Арештовано шість бандитів в Лисянському районі. Регістрація населення ведеться. В останній час по одержаним відомостям банди розбійників розбігаються і затримуються вартою. Відношення варти з військовою владою нормальне.

По Черкаському повіту. В ніч на 28 серпня в селі Старосіллі на будинок селянина Кузьми Краєнка десятьма розбишаками, озброєними рушницями і револьверами, зроблен напад і ограбовано 5 000 карб[ованців] і іншого майна в сумі 8 000 карб[ованців]. В ніч на 30 серпня, в с[елі] Млієве, озброєними бандитами зроблено напад на будинок місного селянина, котрого забили і ограбували його гроші. 28 серпня, в три години дня, при вході на ст[анцію] Черкаси на стрільці зійшов з рельсів потяг, розбито тринадцять вагонів, вбито шість і поранено сорок шість німецьких солдат.

По Сквирському повіту. Сердюками і німцями був обшуканий 28 серпня Володарський ліс і його околиці окремим отрядом. Березні взята контрибуція за вбитих вартових 130 000 карбованців. Арештовано за участь в повстанні в Березні тридцять, Пархомівці – двадцять дев’ять чоловік і порядок встановлюється. Большовицька банда в двісті чоловік прибула з Васильківського повіту в село Дунайка, вбила старшого вартового, вчителя, економа і трьох жидів, направилась в Почуйки. В Жидовецькому лісі організувалась банда в триста чоловік з кулеметами. Міри прийняті. Взаємовідношення військової влади добре.

По Канівському повіту. Боротьба з большовиками повстанцями ведеться німецькими отрядами сумісно з чинами варти. Уночі 29 серпня, озброєною бандою зроблен набіг на Сухинську економію Лопухина – Демидова, розбит дім економа, уведено тринадцять коней, побит і захоплен прикажчик. Міри для затримання банди прийняті. Відношення гражданської влади з німецьким військом нормальне.

По Київському повіту. 29 серпня в м[істі] Бишові німецьким контролером були затримані три чоловіки без документів, котрі назвалися Ігнатенком, Любченком і Лучинським і були послані в Радомишльський повіт для водворення при двох німецьких солдатах. Коло деревні Фастівка, при виїзді із ліса, заарештовані напали на німецьких солдат і їх же рушницями забили, а самі утікли. На хуторі коло села Янівка на дім Артема Плюти напали чотири озброєних бандита, котрі вбили Плюту і ограбували гроші.

По Чигиринському повіту. З 31 серпня до 4 вересня ожидається озброєне повстання в Златополі, Лебедині і Телепине. 3 вересня зранку озброєна банда в сорок чоловік движеться з Шполи в Лебедин. Міри приймаються. Про це сповіщено в штаб XXVII німецького корпусу і командиру IV українського корпусу.

По Чорнобильському районі. Вихід озброєної банди в районі Брусилівської і Водопійської волості ліквідується. В останній час одержані відомості, що в лісах меж селами Феневичі і Федорівка на кордоні Київського повіту і селі Старосілля Житомирського повіту (на Волині) з’явились озброєні банди большовиків повстанців. Задля запобігання переходу їх в Чорнобильськім районі, по згоді з німецьким командуванням прийняті самі енергійні міри. Розвідка вартових встановлена.

По Бердичівському, Липовецькому, Таращанському і Уманському повітам нічого видающегося не було.

3) Закриття, розпуск громадських і професійних організацій та арешти заслуговуючі особливої уваги

По Черкаському повіту. Адміністраційно арештовані чотири члена президіуму ради Городищенської єврейської общини за ворожнечу проти існуючого строю.

4) Загальний хід сільськогосподарських робіт, коли він зламувається, або в ньому зробилась велика відміна

Особливого порушення польових робіт в повітах не було.

5) Становище продовольчого питання

По Київському повіту. Продовольче питання дуже гостро, ціни дуже великі.

Губерніяльний староста Андріанов

Оригінал Міністру внутрішніх справ, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 539-542.

Копія директору Департаменту державної варти, машинопис

ЦДАВО України Ф. 1216. – Оп. 1. – Спр. 97. – Арк. 519-522.


Джерело

Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Справоздання губерніяльних старост і комісарів (1918 – 1920) / Упорядкував Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2017. — C. 122-125.