Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Перебування в районі Чорнобильської АЕС

РАТАУ

Член Політбюро ЦК Компартії України, Голова Ради Міністрів УРСР О.П.Ляшко відвідав район Чорнобильської атомної станції.

У Чорнобилі відбулась розмова в урядовій комісії, яку очолює заступник Голови Ради Міністрів СРСР Г.Г.Ведерников. Йшла мова про виконання заходів по ліквідації наслідків аварії як на станції, так і прилеглій до неї території.

О.П.Ляшко ознайомився з ходом спорудження вахтового селища Зелений Мис. Для доставки вантажів і обслуговуючого персоналу станції колективи підприємств Міншляхбуду УРСР прокладають сюди дорогу. Вже вимальовуються контури майбутнього селища для експлуатаційників АЕС. В розмовах з робітниками, спеціалістами, проектантами порушувались питання прискорення будівництва, своєчасної видачі об’єктам проектної документації, одночасного розв’язання соціальних завдань. Було звернуто увагу господарських керівників, партійних, профспілкових організацій на необхідність створення нормальних умов для плодотворної роботи будівельників, а також трудівників АЕС, які тимчасово проживають на річкових судах [1], надійного забезпечення їх водою, послугами транспорту і зв’язку, поліпшити культурне обслуговування.

У селі Сукачі Іванківського району представники Кіровоградської області споруджують селище для трудівників, евакуйованих з 30-кілометрової зони. З 180 будинків готові до заселення 52. Будівельники запевнили, що роботи буде закінчено у встановлені строки. Висловлювалось побажання, щоб поряд з житлом було здано і відповідно обладнано приміщення для сільради, пошти, медпункту, магазину, інших соціально-побутових об’єктів. Голова Ради Міністрів побував також у київських будівельників, які завершують спорудження в селі Здвижівці Бородянського району 250 садиб для чорнобильських колгоспників.

У поїздці по області О.П.Ляшка супроводив перший секретар Київського обкому партії Г.І.Ревенко.

Прапор комунізму, 1986 р., 8.08, № 185 (2581).

[1] Ніяких спеціальних річкових (а також морських, озерних чи болотних) судів у судовій системі СССР не було. Трудівники проживали не в судах (установах, де відбуваються судові засідання), а в суднах (пристроях для плавання по воді). Невдалий переклад з російської.

Українці завжди залишались українцями, навіть під час катастрофи. Неузгодженість дій – їхня питоменна риса. От і Ляшко їздив із Качурою в один день і за одним маршрутом, але окремо від нього.