Початкова сторінка

МИСЛЕНЕ ДРЕВО

Ми робимо Україну – українською!

?

Арнольд Марголін, лист Миколі Васильку, Лондон, 13 лютого 1920

Вельмишановний пане После.

Учора відбувся обід Ліги Націй, на цьому обіді були: [Herbert] Asquith, лорд Robert Cecil, румунський і гречеський прем’єри та й багацько послів. Моє місце було рядом з [Herbert’ом] Asquith’ом, з котрим мав докладну розмову щодо нашої справи. Д[окто]р [Ярослав] Олесницький і д[окто]р [Марко] Вішніцер теж зав’язали дуже цікаві знайомства.

Після обіду до мене підійшли: румунський Прем’єр ([Alexandru] Vaida-Voevod’а), котрий знов енергійно підкреслив необхідність визнання України та добрих відношень України з Румунією та Польщею, а також Посол Польщі князь [Eustachy] Sapieha, котрий прохав заїхати до його для зав’язання більш близьких стосунків та й розмови щодо наших спільних інтересів.

В понеділок, 15 ц[ього] м[ісяця] умовились як з поляками, так і з румунами вияснити питання зустрічі. Між иншим, дружина румунського секретаря Посольства в Англії, князя [Antoine] Bibesco, є дочка [Herbert’а] Asquith’а.

Рядом з розвитком нашого дипльоматичного успіху (наприклад, учора за обідом полковник Chapman Huston за своїм столом підняв тост за Україну – що дуже імпонувало румунам та полякам) йде також прогресивно нав’язання відносин з індустріяльними й торговельними колами.

Грошей нема – є тільки чутки, що пришлють за 2 місяці. Але ці 2 місяці вже пройшли, значить прийдеться тільки виплатити борги за 2 місяці – та й знов бути без грошей…

Хочу вірити, що Директорія та й Уряд дбають про це питання й не допустять в такий мент краху нашої Місії.

Прошу, як завжди, все послати К[остю] А[дріановичу] Мацієвичу.

А[рнольд] Марголін

***

Друкується за оригіналом, машинопис з автографом / ЦДАВО України Ф. 4211. – Оп. 1. – Спр. 33. – Арк. 1.

Примірник Андрію Ніковському, машинопис з автографом / ЦДАВО України Ф. 3696. – Оп. 2. – Спр. 121. – Арк. 51; Примірник Андрію Макаренку, машинопис датований «березнем» / ЦДАВО України Ф. 3696. – Оп. 2. – Спр. 121. – Арк. 27.


Опубліковано

Архів Української Народної Республіки. Міністерство закордонних справ. Дипломатичні документи від Версальського до Ризького мирних договорів (1919–1921) / Упоряд.: Валентин Кавунник. – Київ: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, 2016. – С. 438-439.